Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Ştiri / Telefilm News

30 Sep. 2019 / 10:48

„Telefilm – Chişinău” la ceas aniversar! 60 de ani de existenţă a artei cinematografice în Republica Moldova

Cu prilejul aniversării de 60 de ani de la înfiinţarea studioului „TeleFilm - Chişinău” şi celei de-a 70-a aniversare a Consiliului Europei, fiţi martorii unui eveniment de rezonanţă. Oficiul Consiliului Europei în Chişinău organizează un Festival de film documentar dedicat drepturilor omului şi diversităţii, iar deschiderea acestuia va avea loc miercuri, 2 octombrie, la ora 18:00, la Centrul de Dezvoltare a Industriilor Creative ARTCOR.

Astfel, oamenii din zece oraşe din Republica Moldova în perioada 2-13 octombrie vor avea o oportunitate unică de a viziona patru filme documentare realizate de cineaşti din Cehia, Franţa, Georgia şi Olanda, laureaţi ai prestigiosului premiu internaţional Prix CIRCOM, şi patru documentare produse de Departamentul Telefilm-Chişinău al Instituţiei Publice Compania „Teleradio - Moldova”.„Lebăda cehă”, „Vina tatălui meu”, „Iubeşte oare Dumnezeu femeile?”, „Sunt un mic georgian”, „Goodbye, Olegovici!”, „Moldovean ca mine nu-i...”, „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ”. Aceste opt filme ilustrează aspiraţiile, viziunile şi provocările oamenilor simpli din Republica Moldova, Franţa, Republica Cehă, Olanda şi Georgia. Documentarele reflectă şi oferă o mai bună perspectivă asupra respectării drepturilor omului şi a diversităţii pe continentul european. 

Filmele vor fi proiectate la Chişinău, Hânceşti, Soroca, Glodeni, Ungheni, Comrat, Taraclia, Căuşeni, Cahul. De asemenea, peliculele vor fi arătate în Penitenciarul nr. 7 din Rusca.

La Festival aveţi frumoasa ocazie de a vedea un film despre întreaga activitate a studioului „TeleFilm – Chişinău”. Începând cu 3 octombrie, în fiecare zi la postul public de televiziune Moldova 1 veţi avea ocazia de a-i revedea pe cei care au fost la baza creării istoriei TeleFilm - Chişinău.

Echipa „TeleFilm – Chişinău” a realizat câteva fillere cu regizori, actori, cameramani şi scriitori în care povestesc despre cele mai frumoase amintiri din perioada în care a activat studioul.

„TeleFilm – Chişinău” a fost fondat în anul 1959, fiind o Asociaţie de creaţie, producătoare de filme artistice, documentare si filme-concert. De aici s-au lansat în lumea cinematografiei numeroşi regizori, scenarişti. La „TeleFilm - Chişinău”, în anul 1986 a fost turnat filmul „Luceafărul”, în regia renumitul regizor Emil Loteanu.Comentarii