Ştiri

Sursa imaginii: TRM.MD

Ştiri / Telefilm News

20 Feb. 2018 / 19:34

Documentarele „TeleFilm - Chişinău”, în curând pe micile ecrane

Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” a lansat un studio de producţie a filmelor documentare, care va funcţiona în cadrul Departamentului „TeleFilm – Chişinău”. Astfel, activitatea „TeleFilm – Chişinău”, studio care apăruse odată cu Televiziunea Naţională în anii 1958-1959, a fost reluată. Proiectul este susţinut de partenerii europeni.

„Istoria „TeleFilm - Chişinău” a început demult, odată cu lansarea televiziunii moldoveneşti, căci aşa se spunea atunci. Astăzi, cu suportul Uniunii Europene şi a Consiliului Europei, avem din nou onoarea să relansăm un studio frumos de film documentar cu denumirea „TeleFilm - Chişinău”. Vreau să vă urez mult succes şi idei creative în ceea ce veţi face în continuare”, a declarat preşedinta IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu.„La anul vom face 60 de ani. Vom încerca să ne ridicăm măcar pe aproape la înălţimea înaintaşilor noştri, care au înfiinţat acest studio. În anul 1987 în acest studio au lucrat 94 de angajaţi şi au făcut 18 filme. Noi avem un  proiect foarte ambiţios. Am doar câţiva colegi care sunt angajaţi în studio, dar ei sunt oameni orchestră – noi filmăm, noi montăm”, a declarat directorul noului departament „TeleFilm - Chişinău”, jurnalistul Mircea Surdu.

Abia redeschis, având o echipă mică la număr, dar compusă din profesionişti, formaţi pe platourile Televiziunii Naţionale, studio „TeleFilm – Chişinău” a pus în valoare deja două idei de filme documentare. Acestea vor fi lansate în scurt timp. 

Prezent la evenimentul de lansare oficială a studioului „TeleFilm – Chişinău”, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a menţionat importanţa acestui studio de creaţie pentru dezvoltarea şi protejarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova.„Este important să lăsăm şi pentru cei care vin după noi o memorie despre realitatea noastră, aşa cum este ea cu adevărat. Mă bucur foarte mult că deja sunt gata câteva dintre filmele documentare care urmează a fi prezentate în scurt timp audienţei din Republica Moldova. Cu o deosebită plăcere mă voi uita la aceste filme, precum şi la toate celelalte filmele care urmează a fi produse în acest studio cu echipamentul acum modern”, a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko. 

„Realizarea acestui proiect este posibilă întâi de toate datorită deschiderii Companiei „Teleradio-Moldova” şi dăruirii echipei „TeleFilm - Chişinău” şi, nu în ultimul rând, datorită asistenţei oferite de UE şi Consiliul Europei. Îmi amintesc acum trei ani, când făceam analiza necesităţilor Companiei, am constat că Compania de fapt realizează sporadic filme documentare, care sunt o sursă de informare obiectivă, care arată realităţile aşa cum sunt ele, fără ficţiune”, a declarat reprezentantul Consiliului Europei, Dumitru Lazur.În anul curent echipa îşi planifică să realizeze zece filme, cel puţin şase vor fi finanţate de UE şi Consiliul Europei în cadrul proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-media în Republica Moldova”. 

Studio „TeleFilm – Chişinău” se declară deschis pentru toţi oamenii de creaţie. În special echipa invită la cooperare tinerii jurnalişti care îşi doresc să facă filme documentare.

„TeleFilm – Chişinău” a fost fondat în anul 1959, fiind o Asociaţie de creaţie, producătoare de filme artistice, documentare si filme-concert. De aici s-au lansat în lumea cinematografiei numeroşi regizori, scenarişti. La „TeleFilm - Chişinău”, în anul 1986, renumitul regizor Emil Loteanu a realizat filmul „Luceafărul”.

Comentarii