Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

09 Iul. 2020 / 17:41

Urmaşii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 vor beneficia de indemnizaţii

Urmaşii personalului medical decedat în lupta cu infecţia COVID-19 vor beneficia de indemnizaţii. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, 9 iulie, în lectură finală de Parlamentul Republicii Moldova cu votul a 84 de deputaţi. Potrivit documentului, indemnizaţia se acordă dacă decesul întreţinătorului a survenit ca urmare a infectării în timpul desfăşurării nemijlocite a activităţii medicale în lupta cu noul Coronavirus.

„Indemnizaţia va fi acordată din bugetul de stat. Astfel, dreptul la această indemnizaţie îl vor avea urmaşii personalului medical, şi anume medici, asistente medicale, farmacişti, felceri, infirmiere şi conducători auto din asistenţa medicală prespitalicească”, a precizat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru soţul supravieţuitor pe o perioadă de cinci ani de la data decesului întreţinătorului, pentru copii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi secundar, mediu de specialitate şi superior, până la încheierea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani, precum şi pentru unul dintre părinţi în cazul în care nu sunt urmaşi specificaţi.

Potrivit documentului, cuantumul indemnizaţiei pentru soţul supravieţuitor şi părinţi se calculează în mărime de 50% din baza de calcul, iar în cazul copiilor - de 75% pentru fiecare urmaş. Totodată, cuantumul indemnizaţiei calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia naţională la data stabilirii indemnizaţiei.

Indemnizaţia se calculează din data decesului, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la survenirea acestuia, iar în caz contrar, din data prezentării ultimului act necesar.

Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Comentarii