Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

09 Iul. 2020 / 18:27

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

O gură de aer curat pentru locuitorii sectorului Buiucani. După mai bine de 20 ani, scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat. Lucrările de reabilitare au durat cinci luni în care au fost reparate trotuarele şi aleile pietonale, au fost reabilitate spaţiile verzi, a fost înlocuit mobilierului urban, construit un teren de joacă şi amenajate piste pentru biciclişti. La fel, a fost instalat un sistem de irigare, precum şi de iluminare a scuarului, relatează Mesager.

Trecătorii spun că sunt încântaţi de aspectul modern al parcului, dar au nevoie de timp să se acomodeze cu noul mobilier urban.

„Am deja 10-15 ani de când merg în fiecare zi pe acest scuar. S-a schimbat foarte mult. Erau într-adevăr nişte trotuare greu de trecut. Acum e cerul şi pământul, acum parcul arată mult mai bine. A fost plantată iarbă, a fost renovat drumul, aleile. Parcarea arată acum adecvat”, spun chişinăuienii.

„Am încercat un pic să diversificăm acest scuar prin intermediul mobilierului urban, care este handmade, desenat în exclusivitate pentru scuarul Bucuriei. Amplasarea ghivecelor de plante, integrate în bancă, dar şi a şezutului din lemn ne dă un confort urban deosebit”, spune arhitectul Alexandrin Buraga.

În parc a fost instalat şi un scaun destinat persoanelor cu nevoi speciale. Instalaţia din fier dispune de acest spaţiu alocat special pentru plasarea scaunului rulant. Un astfel de scaun a fost montat recent şi în parcul Valea Trandafirilor.

„Practic, absolut tot în scuarul Bucurei a fost făcut din nou. Lucrări au fost mai multe, începând cu pavajul pe care îl vedeţi, aleile pietonale, dar şi pistele pentru biciclişti, iluminatul, mobilierul urban”, a declarat primarul de Chişinău, Ion Ceban.

Totodată, în centrul scuarului a fost plantat un brad, care va fi împodobit cu luminiţe şi globuri multicolore în perioada sărbătorilor de iarnă.

„În acest parc nu am avut niciodată iluminat public, nu am avut reţele de iluminat public, nu am avut reţele de apeduct, iar ultima intervenţie la piste s-a făcut la sfârşitul anilor 90”, a declarat pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc.

Scuarul a fost reabilitat cu suportul mai multor antreprenori şi al autorităţilor locale, care au alocat 500 de mii de lei din bugetul municipal. Totodată, după mai bine de 20 ani a fost reluată şi circulația pe strada Bucuriei, în perimetrul strada Ion Creangă și strada Henri Coandă.

Comentarii