Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

06 Iun. 2020 / 18:32

Roada de cireşi a fost puternic compromisă de ploi

Dacă nu a fost compromisă de secetă, practic a distrus-o ploile căzute din abundenţă în ultima perioadă. Vorbim de roada de cireşi a unui producător din centrul ţării, pentru care pierderile se cifrează la peste un milion de lei. Crăpate din cauza excesului de umiditate, fructele nu mai au aspect comercial, dar sunt de cele mai bune soiuri şi pot fi folosite pentru gemuri şi compoturi. Aşa că fermierul a anunţat pe retelele de socializare că le oferă la un preţ minim de până la cinci lei, doar pentru a-şi compensa cât de cât cheltuielile, relatează Mesager.

Apelul agricultorului a fost auzit, iar mai mulţi oameni s-au grăbit dis-de-dimineaţă să culeagă singuri cireşele de pe pomi. Nu înainte de a fi rugaţi să respecte distanţa şi să-şi dezinfecteze mâinile.

 „Pentru mine e foarte important ca şi copii să vadă cum cresc cireşele, cum se depune acest efort, mai ales după acestă perioadă de pandemie copii sunt foarte plictisiţi”, a spus Magdalen Chiriac.

„Pe facebook am auzit că sunt cireşe şi se poate de strâns cu un preţ mai jos, de la un leu la cinci lei şi am venit, şi am strâns, ne-am bucurat ”;

„E o acţiune foarte binevenită, deoarece am fost într-o carantină mai îndelungată, mulţi am ramas fără serviciu, suntem în şomaj tehnic”;

„Îi mulţumim domnului Gheorghe pentru acest gest frumos, îi dorim multă sănătate şi la anul să aibă roadă încă mai bună şi să nu aibă atâta pagubă”, spun oamenii.

Producatorul Gheorghe Jembei spune că a ales această modalitate de comercializare a fructelor pentru a-şi acoperi cât de cât pierderile. 

 „În jurul la şase hectare de livadă a avut de suferit cum aţi observat e crăpată puţin, dar la gemuri, la ţuică, la compoturi merge  foarte bine, e neagră, e delicioasă. Dacă să luăm ca kilograme, în jur de 40 -50 de tone de cireasă a avut de suferit. Au mai fost diferiţi agenţi economici de cei care activează la piaţa centrală şi ne propuneau niste preţuri derizorii, noi am socotit mai bine să facem o pomană”, a menţionat Gheorghe Jembei, agricultor Boşcana, Criuleni.

Dacă în centrul ţării livezile au fost afectate de ploi, atunci în sud culturile agricole duc lipsă de umiditate, care le întarzie dezvoltarea.

 „În total avem 220 de ha,  grâul practic nu s-a dezvoltat, chiar dacă am folosit şi îngrăşăminte. E complicat şi pentru ceapă, pepenii verzi şi cei galbeni. Precipitaţiile în mai au fost puţine. Au fost afectate şi de dăunători, acum aşteptăm ajutor sub formă de subvenţii de la stat, altfel nu vom supravieţui”, spune Zahar Mitul, fermier UTA Găgăuzia.

Experţii spun că în această primavară, condiţiile climaterice au fost destul de nefavorabile pentru toate culturile.

 „Culturile de toamnă au fost compromise în jur de 50 la sută şi respectiv va fi micşorată şi roada la 40-50 la sută. Primele două luni ale primăverii  au fost la fel secetoase, da primavara a fost în general cu 3-4 grade temperatura mai joasă decât media multianuală, practic culturile de primavară s-au stopat în creştere, aceeaşi situaţie este şi cu plataţiile multianuale”, a precizat Pintilie Pîrvan, doctor în ştiinţe agricole.

La această etapă, agricultorii sunt sfătuiţi să trateze culturile împotriva dăunătorilor şi să folosească îngrăşăminte pentru îmbunătăţirea roadei.

Anterior, premierul Ion Chicu a anunţat că, după o evaluare a pierderilor agricultorilor, ca urmare a condiţiilor climaterice nefavorabile din aceasta primăvară, Guvernul va veni cu propuneri de suport, inclusiv pentru subvenţionarea dobânzilor la credite sau acordarea subvenţionarilor pe o perioadă mai îndelungată decât cea tradiţională.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Moţiunea simplă în domeniul sănătăţii a eşuat

Ştiri / Politic

09 Iul. 2020 / 20:49

Moţiunea simplă în domeniul sănătăţii a eşuat

Pagube provocate de precipitaţii la Comrat

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:44

Pagube provocate de precipitaţii la Comrat

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:11

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

Ştiri / Social

09 Iul. 2020 / 18:27

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

România: Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Ştiri / Internaţional

09 Iul. 2020 / 16:54

România: Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Vezi arhiva