Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

20 Ian. 2020 / 10:20

Regimul de testare pentru automobilele cu numere transnistrene, suspendat

Regimul de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului a fost suspendat, astăzi, 20 ianuarie. O declaraţie în acest sens a fost făcută viceprim-ministrul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

„Informaţia colectată de către organele de resort pe parcursul ultimelor 10 zile va fi analizată sub aspectul cererii pentru călătorii în Ucraina şi a celei pentru înmatriculare cu plăcuţe „neutre” din partea locuitorilor regiunii transnistrene. Deciziile ulterioare vor fi luate în baza analizei efectuate şi vor fi comunicate public”, a menţionat Alexandru Flenchea.

Solicitat de jurnalişti să comenteze „De ce Chişinăul a cedat?” prim-ministrul Ion Chicu a declarat că nu este vorba despre cedare sau şantaj, ci este doar o coincidenţă a unor acţiuni planificate.

„Chişinăul nu a cedat. Chişinăul a oferit cetăţenilor din regiunea transnistreană posibilitatea  de a a-şi înregistra maşinile cu numere aşa numite neutre ca să poată accede în ţările terţe, în special Ucraina şi alte ţări. O bună parte din cetăţeni au făcut acest lucru, o parte nu au făcut. Am fost notificaţi de către colegii noştri din Ucraina că de la 1 aprilie nu vor mai admite maşini cu numere transnistrene , respectiv, colegii noştri din instituţiile statului au făcut timp de 10 zile un proces de testare cum să funcţioneze în caz de nu trec. Acest termen expiră azi sau mâine, azi cred că şi această problemă se rezolvă. Ce va fi după 1 aprilie, atunci când ucrainenii nu vor permite cetăţenilor noştri din transnistria să circule cu numere transnistrene, o să vedem, dar nu a fost o cedare. Este doar o coincidenţă”, a specificat premierul.

Amintim că pe 17 ianuarie, pretinsul minister de interne de la Tiraspol, a publicat un comunicat de presă prin care anunţau că începând cu 24 ianuarie, se interzice trecerea prin aşa-zisele puncte de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina, a automobilelelor cu numere de înmatriculare moldoveneşti.

La scurt timp după acest anunţ, preşedintele ţării Igor Dodon a avut o discuţie telefonică cu aşa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. Părţile au convenit să găsească soluţii urgente pentru a nu permite înrăutăţirea situaţiei legate de circulaţia transportului şi eventualele dificultăţi pentru cetăţeni.

„Am stabilit ca instituţiile responsabile să identifice de urgenţă soluţii pentru evitarea unei situaţii de criză. În mod categoric, cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu trebuie să fie afectaţi, iar în rezultatul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol toate subiectele şi situaţiile dificile vor fi soluţionate”, a spus Igor Dodon.

În acest context, PPDA a venit astăzi, 20 ianuarie cu o declaraţie prin care „condamnă oportunismul lui Igor Dodon, care aflându-se la Moscova, a tratat telefonic cu liderul regiunii separatiste din Transnistria, renunţând de facto la respectarea normelor legale privind circulaţia autoturizmelor din regiunea transnistreană” se arată în declaraţia PPDA.

„Din informaţia, făcută public de aşa zisul preşedinte al aşa zisei republicii transnistrene, precum şi de vice-prim-ministrul pe reintegrare Flencea, reiese că Igor Dodon, depăşindu-şi nepermis atribuţiile, a promis Tiraspolului şi Moscovei anularea normei legale, care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte ţări doar cu plăcuţe neutre de înmatriculare, însoţite de abţibildul MD lipit pe parbriz”, se mai arată în comunicatul emis de PPDA.

Amintim că la începând cu data de 10 ianuarie curent, Poliţia de Frontieră a sistat aplicarea excepţiei temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Astfel, conducătorii auto care doreau să traverseze frontiera de stat trebuiau să se conformeze Legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport şi modificarea unor acte legislative.

Comentarii