Ştiri

Sursa imaginii: moldova24.info

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Feb. 2021 / 15:35

Protestul transportatorilor: Pasagerii au aşteptat ore în şir în staţii, dar microbuzele nu au circulat

Nervi şi minute pierdute de aşteptare. În această situaţie s-au pomenit astăzi numeroşi locuitori ai capitalei, care au aşteptat în zadar microbuzele de linie pentru a ajunge la destinaţie. Chiar dacă autorităţile din sănătate au suspendat temporar restricţiile ce vizează transportatorii, microbuzele care circulă pe 28 de rute municipale, dar şi din toată ţara şi-au sistat astăzi activitatea pentru o zi. Deşi spun că sunt gata să asigure condiţii de securitate sanitară, transportatorii susţin însă că nu vor să achite amenzi în cazul în care vor încălca normele impuse, relatează Mesager.

Anastasia Postolache a aşteptat la Gara de Sud transportul spre Cimişlia, pentru a vizita mormântul soţului său. Planurile însă i-au fost date peste cap atunci când a văzut că este imposibil să ajungă la destinaţie.

Şi alţi oameni au venit în zadar la autogară şi au fost nevoiţi să ia maşini de ocazie sau să apeleze la serviciile de taxi.

Şi în alte staţii de aşteptare din capital oamenii au aşteptat microbuzele minute în şir. Unii dintre ei nici nu au ştiut despre protestul anunţat de transportatori. 

„Am auzit ceva, dar am venit la troleibuz pentru că trebuie să ajung cu ceva la serviciu”; „Nu ştiu ceilalţi, dar eu nu am fost informat, nu am auzit. Dacă ştiam, mă trezeam mai devreme”, au spus pasagerii.

În lipsă de alternativă, oamenii au uitat de pandemie şi s-au văzut nevoiţi să se înghesuie în troleibuze sau autobuze.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronale a operatorilor Transport Auto, Oleg Alexa, până în prezent, aproximativ 30 de şoferi de microbuz au fost amendaţi de oamenii legii pentru nerespectarea normelor antiepidemice, iar din această cauză mulţi dintre ei activează în pierdere.

„Autorităţile au două alternative. Fie anulează aceste restricţii şi revenim la capacitatea de îmbarcare conform numărului de scaune, fie păstrează aceste restricţii, dar se vine cu unele compensaţii pentru transportatori. Nici una, nici alta deocamdată nu este”, a declarat Oleg Alexa.

În replică, primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, a specificat că protestul şoferilor de microbuze este un şantaj faţă de locuitorii capitalei.

„Transportatorii, marea lor majoritate, nu asigură nici cele mai mici recomandări ale medicilor. Ei sunt obosiţi, indignaţi, frustraţi. Să ne închipuim că astăzi ajung aceşti transportatori sau rudele lor, sau oamenii simpli pe care îi vedem pe stradă la Spitalul Arhanghelul Mihail, la Centrul COVID”, a precizat Ion Ceban.

Anterior, directorul interimar al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Vasile Guştiuc, care este şi secretarul comisiei pentru sănătate publică, a declarat pentru Moldova 1 că reducerea cu 50% a numărului de călători în transportul public este una necesară, întrucât în ultimul timp cazurile de infectare s-au înteţit, iar sistemul medical este suprasolicitat. 

Comentarii