Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

30 Sep. 2020 / 10:33

Procurorul general solicită instituirea completelor de judecători specializaţi în dosarul „frauda bancară”

Procurorul general intervine cu o iniţiativă privind instituirea completelor de judecători specializaţi în examinarea dosarelor vizând „furtul miliardului” şi a celor conexe. Alexandr Stoianoglo a sesizat în acest sens Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, care urmează să examineze subiectul şi să adopte o decizie.

Iniţiativa prevede crearea completelor la nivelul Judecătoriei municipiului Chişinău (sediile Ciocana şi Buiucani) şi al Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, cu desemnarea judecătorilor specializaţi în soluţionarea acestor categorii de dosare.

„Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent şi într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializaţi. Acest dosar complex este de o rezonanţă socială sporită, cu impact major asupra bugetului ţării şi în care figuranţii sunt actuali sau foşti înalţi demnitari de stat. Republica Moldova nu îşi poate permite experienţe şi instruiri în legătură cu aceste dosare, motiv pentru care în soluţionarea lor urmează a fi implicaţi cei mai bine pregătiţi ofiţeri de urmărire penală, procurori şi judecători”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Generală.

Implementarea respectivului proiect este dictată de necesitatea de a accelera procedura de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanţelor de mai bine de cinci ani.

„Societatea deja de mult timp aşteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului şi trebuie să intervenim ca lucrurile să se mişte, iar cei vinovaţi sa-şi primească pedepsele”, a mai menţionat Alexandr Stoianoglo.

Comentarii