Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

06 Aug. 2020 / 17:00

O intervenţie chirurgicală în premieră în Moldova

O intervenţie chirurgicală extrem de complicată a fost realizată, în premieră, în Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman” a reuşit să extragă din capul unui tânăr de 29 de ani din România un glonte pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an şi jumătate după ce a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania.

„A fost un caz mai special. Era o operaţie foarte complicată, ştiam din start. Problema cea mai mare era înlăturarea de fapt a glontelui de acolo. A fost foarte greu de localizat glontele. Nu exista încă neuronavigaţia, am efectuat operaţia prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glontele, căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Încet, încet am finalizat operaţia şi nu am avut complicaţii legate de actul medical”, a menţionat medicul.

Operaţia a durat şase ore. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh spune că, potrivit părinţilor, tânărul s-a aflat în comă aproximativ trei luni jumătate. Când şi-a revenit, prezenta afazie mixtă şi lipsa vederii la ambii ochi. La Chişinău pacientul a fost internat pentru investigaţii şi tratament după ce în Germania şi România a primit refuz de a fi operat din cauza gravităţii stării lui.

Profesorul Grigore Zapuhlîh spune că bucuria sa a fost că tânărul a venit la Chişinău fiind adus pe targă, dar a plecat stând aşezat în maşină.

„Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glontelui, dar şi fapul că pacientul după operaţie putea sta în picioare, putea sta aşezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiaţi, iar când l-am externat mi-a dat mâna şi şi-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chişinău fiind adus pe targă, dar a plecat stând aşezat în maşină”, a mărturisit Grigore Zapuhlîh.

Comentarii