Ştiri

Sursa imaginii: cugetliber.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Ian. 2020 / 13:28

Numărul şomerilor este în creştere

Numărul şomerilor este în creştere. Doar pe parcursul lunii decembrie, peste 4000 de persoane s-au pus la evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) cu statut de şomer. Totodată, oamenii susţin că numărul şomerilor creşte din cauza faptului că munca nu este remunerată cum se cuvine, relatează Moldova 1.

„E destul de complicat, fiindcă sunt mai multe probleme legate şi de remunerarea muncii şi condiţiile de muncă, şeful vrea întotdeauna un lucrător tânăr şi cu experienţă mare, deci este desul de complicat”. „Cred că e complicat, mai ales pentru cei care nu au studii superioare, care nu au experienţă, pentru că asta se cere în primul rând”. „Este foarte greu de găsit acum un serviciu norma, pentru că salariile sunt foarte joase”, spun oamenii.

Dacă la începutul anului trecut numărul şomerilor constituia aproape 19 de mii de persoane, la sfârşitul lui 2019 cifra a ajuns la  31 de mii.

„Problema este faptul că deseori nu se corelează aceşti şomeri care sunt înregistraţi la subdiviziunile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, deseori profilurile lor sau ocupaţiile nu corespund cu locurile vacante care sunt declarate de agenţii economici, de asta le vine foarte greu să se încadreze în câmpul muncii. La recomandarea specialiştilor noştri trec cursuri de formare profesională sau se recalifică într-o altă meserie”, a declarat Marcela Ganea, şefa Serviciului monitorizare la ANOFM.

Potrivit Agenţiei, anul trecut peste 11 mii de şomeri au fost plasaţi în câmpul muncii. De la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 35 de mii de locuri vacante.

Comentarii