Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

19 Feb. 2020 / 17:41

Despăgubirile stabilite de CEDO vor fi achitate din mijloacele sistemului judecătoresc

Finanţarea pentru sistemul judecătoresc în 2020 va fi redusă cu 70 de milioane de lei. Banii respectivi vor fi achitaţi de către Republica Moldova ca urmare a unei decizii CEDO, pronunţată în 2011. Cu o solicitare de rectificare a bugetului în acest sens a venit premierul Ion Chicu, în cadrul şedinţei Guvernului. Premierul a cerut Ministerului Finanţelor să verifice veniturile judecătorilor din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CEDO, iar Agenţiei Naţionale de Integritate să verifice integritatea acestor judecători.

„Solicit ANI, conform competenţei să iniţieze procedura de verificare a integrităţii şi eventualelor conflicte de interese în privinţa judecătorilor pentru deciziile cărora Republica Moldova a pierdut la CEDO”, a solicitat premierul In Chicu.

Totodată, şeful Executivului, a solicitat Ministerului Finanţelor să elaboreze modificări în Legea bugetului pentru identificarea sumei despăgubirilor din mijloacele destinate sistemului judecătoresc.

„Domnule viceprim-ministru Puşcuţa, vă rog să veniţi cu un proiect de rectificare a bugetului, renunţând finanţarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 de milioane de lei, care trebuie să-i plătim urmare a condamnării la CEDO. Noi bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor nu vom aloca”, a menţionat premierul Ion Chicu.

Ministrul Nagacevschi a primit sarcina de a elabora şi a plasa pe pagina web a Ministerului Justiţiei lista cazurilor în care Republica Moldova a fost condamnată de CEDO şi detaliile despre judecătorii care au condus la aceste decizii.

„Vă rog să pregătiţi urgent adresarea la Procuratura Generală privind iniţierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat, pe toate cazurile pentru care Republica Moldova a plătit. Până la 15 martie vă rog să veniţi cu mecanismul clar, legal şi lucrativ, de înaintare acţiunii regres în privinţa judecătorilor, care emit decizii pentru care Republica Moldova este condamnată” a spus Ion Chicu

Premierul a mai solicitat ca până luni, 24 februarie, pe pagina Ministerului Justiţiei să fie publicată toată informaţia privind cazurile pierdute de Republica Moldova la CEDO, cu indicarea numelor judecătorilor, a altor persoane vinovate, şi a sumelor pe care trebuie să le achite drept despăgubiri ţara noastră.

Comentarii