Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Feb. 2021 / 13:15

Curtea Constituţională marchează 26 de ani de la fondare

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) marchează astăzi 26 de ani de la fondare. Cu această ocazie, judecătorii Înaltei Curţi au pregătit un scurt mesaj video în care vorbesc despre activitatea şi despre evoluţia instituţiei. De asemenea, aceştia menţionează despre rolul judecătorului constituţional, misiunea Înaltei Curţi în societatea actuală, precum şi impactul pe care îl au hotărârile luate, relatează Moldova 1.

Potrivit preşedintei Înaltei Curţi, Domnica Manole, în cei 26 de ani, judecătorii au fost nevoiţi să facă faţă mai multor provocări. Domnica Manole menţionează că prioritar pentru magistraţii Curţii Constituţionale sunt interesele oamenilor şi ulterior ale autorităţilor.

„Jurisprudenţa curţii are ca destinatar primar cetăţeanul, apoi autorităţile statului. Unul dintre instrumentele esenţiale care declanşează rolul curţii este conceptul de neconstituţionalitate. Odată cu depunerea jurământului, noi, judecătorii, ne obligăm să ne supunem doar Constituţiei”, a declarat preşedinta CCM.

Judecătorii curţii susţin că munca pe care o au nu este una uşoară, deoarece deciziile lor vin să facă lumină în situaţii mai complicate.

„Judecătorul constituţional are rolul de a pune în balanţă valorile, principiile şi interesele existente într-o societate democratică. De fapt, un judecător constituţional nu este decât apărătorul Constituţiei”, susţine Nicolae Roşca, judecător.

„Misiunea curţii nu se încheie odată cu aprecierea constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii unei prevederi normative. Ea se extinde până la dezvoltarea culturii juridice în societatea noastră”, afirmă Liuba Şova, judecătoare.

Cu un mesaj de felicitare a venit şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Oficialul a menţionat că instituţia pe care o reprezintă este gata oricând să ofere suport magistraţilor Înaltei Curţii de la noi.

„Comisia de la Veneţia este întotdeauna gata să sprijine curţile constituţionale care sunt supuse presiunilor nejustificate şi am procedat la fel şi pentru curtea dumneavoastră. Aceste instituţii trebuie să atingă standarte înalte în ceea ce priveşte calitatea raţionamentului juridic al hotărârii lor”, a menţionat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Comentarii