Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Sep. 2020 / 19:36

Câţi elevi şi profesori sunt infectaţi cu COVID-19 în municipiul Chişinău

Circa trei mii de elevi din 48 de instituţii de învăţământ din muncipiul Chişinău sunt în autoizolare la domiciliu şi îşi desfăşoară procesul educaţional în mediul online. Asta după ce colegi din clasele lor de studii sau angajaţi ai instituţiilor de învăţământ au fost confirmaţi pozitiv la virusul COVID-19 sau au fost în contact cu persoane cu noul Coronavirus. În total, în municipiu sunt active 127 de cazuri în rândul elevilor şi 104 în al angajaţilor. Autorităţile susţin că toate cazurile confirmate vin din familiile lor şi îndeamnă administraţiile instituţiilor de învăţământ să examineze fiecare caz de suspecţie sau confirmat pozitiv şi imediat să fie izolaţi, astfel încât să fie preîntâmpinată răspândirea maladiei, relatează Mesager.

În prezent, şapte elevi din Liceul „Mihai Viteazul” din capitală sunt infectaţi cu COVID-19. Şapte subgrupe se află în autoizolare şi fac lecţii online în schimbul doi.

„Este complicat pentru noi, învăţătorii, pentru că începem ziua de muncă la 7 şi ieşim la 18. Ne străduim să creăm cât mai mult confort şi psihologic, şi de învăţare pentru copii”, a relatat Maria Buruiană, profesoară.

 Atât şcolarii, cât şi profesorii spun că respectă cu stricteţe măsurile de protecţie. 

„La fiecare pauză trebuie sa facem dezinfecţie la scaun, la masă, la cărţi. E greu, dar ne acomodăm”; „Este bine că putem să ne asigurăm, că suntem în siguranţă şi este mai uşor să ne ţinem în regulă”; „Respectând măsurile de protecţie am putut să trecem prin această pandemie fără nicio infectare în familia noastră”, spun elevii.

„Absolut toate cabinetele sunt înzestrate cu dezinfectant. Noi profesorii nu ne apropiem de copii, avem distanţa respectată, la tablă copiii nu sunt invitaţi”, a menţionat Svetlana Drumea, profesoară la Liceul „Mihai Viteazul”.

„Orarul sunetelor, parcurgerea distanţelor, cât durează, toate au fost exersate. Mai stresant a fost prima săptămână apoi se obişnuiesc elevii cu cerinţe unice. Am redeschis 11 intrări, două centrale şi prin părţile instituţiei”, a spus Nelly Berezovschi, derectorul liceului.

 Autorităţile municipale spun că este foarte impoartant ca toate cazurile suspecte sau confirmate de boală să fie izolate la timp.

„Să fie stabilită acea listă a contacţilor, care sa treacă în carantină sau în autoizolare după care trebuie monitorizată strarea de sănătate a celor puşi în carantină. Este extrem de important ca toate recomandările comisiei naţionale, comisiilor muncipale să fie respectate”, a menţionat Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei.

În prezent, în municipiul Chisinau activează 148 de şcoli şi 131 de instituţii de educaţie timpurie.

Comentarii