Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

15 Ian. 2021 / 16:05

91 de animale au fost diagnosticate cu rabie în 2020

Pe parcursul anului 2020, rabia a fost diagnosticată la 91 animale în 24 de teritorii administrative, inclusiv la 10 animale în raioanele din stânga râului Nistru. Datele au fost prezentate de Centrul republican de diagnostic veterinar.

Cele mai multe cazuri de boală la animale s-au înregistrat în raioanele Rezina – nouă, Făleşti, Floreşti – câte şapte, Călăraşi, Soroca – câte şase, Anenii Noi, Hînceşti, Ştefan-Vodă şi mun. Bălţi – câte cinci, Ungheni, Şoldăneşti, Dubăsari – câte patru, Străşeni, Orhei, Glodeni – câte trei. În procesul epizootologic au fost implicate 18 animale sălbatice, dintre care 16 vulpi, doi şacali şi un dihore, precum şi 73 de animale domestice – bovine – 37, câini – 22, pisici – 12 şi două cabaline. Alarmant este faptul că în unele localităţi au loc cazuri repetate de rabie animalieră, astfel devenind focare cu semnificaţie epidemiologică majoră – satele Speia şi Calfa, raionul Anenii Noi; Pruteni şi Mărăndeni – Făleşti; Solonceni – Rezina; Coicovo – Dubăsari.

„Un element esenţial în menţinerea bunăstării epidemiologice la rabie îl constituie respectarea unor simple, însă eficace măsuri de comportament în cazul traumelor provocate de animale. Ele constau în spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare şi săpun, prelucrarea rănii cu tinctură de iod. Prin efectuarea acestor proceduri se asigură înlăturarea masivă a virusului rabic din rană. Este strict necesar ca ulterior aceste persoane să se adreseze în instituţiile medicale pentru a primi tratamentul vaccinal respectiv”, se menţionează într-un comunicat emis de ANSP.

Serviciile de vaccinare curativ-profilactică contra rabiei a persoanelor accidentate de către animale sunt gratuite, iar tratamentul cu preparate antirabice administrat la timp poate salva viaţa acestor oameni.

În anul 2020, cazuri de rabie umană nu s-au depistat.

Comentarii