Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol/euroactiv.ro

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

18 Feb. 2021 / 19:47

Specialiştii susţin că practic toate fântânile din Găgăuzia au apele poluate

Apa din practic toate fântânele din autonomia găgăuză nu este potabilă şi nu poate fi utilizată în alimentare pentru că depăşeşte concentraţia admisă de nitraţi. Anunţul a fost făcut de către epidemiologii din regiune care le recomandă oamenilor să folosească în scopuri alimentare apa de la robinet, însă o parte din satele din Găgăuzia nu au apeduct, relatează Mesager.

Parascovia Topal este o pensionară de 70 de ani din municipiul Comrat, casa căreia nu a fost conectată niciodată la apeduct. Femeia spune că toată viaţa a folosit apa din fântână şi consideră că este bună şi în scopuri alimentare.

„La noi apa e bună. Tot timpul folosesc apa din fântână şi ea este curăţată. Toţi de aici au apă la robinet, dar eu nu sunt conectată la apeduct şi merg la fântână. La noi apa e bună, chiar şi din oraş oamenii vin pentru a face provizii. Trăiesc aici de 40 de ani şi am folosit tot timpul apa din fântână”, spune femeia.

Şi alţi localnici consideră că apa din fântâni este bună de băut şi poate fi folosită şi la pregătirea bucatelor.

„Apa e foarte bună. Oamenii vin, iau apă, o beau. Mai ales vara, când lucrează piaţa, e rând aici”. „Peste drum de casa mea este o fântână şi mă folosesc de apa de acolo. Anul trecut fântâna a fost curăţată. Acum vreau să fac un acoperiş deasupra”, spun oamenii.

În acelaşi timp, epidemiologii susţin că apa din fântâni este poluată de apele subterane, care sunt afectate de tot felul de deşeuri.

„Am monitorizat aproximativ o mie de fântâni. Rezultatele arată că, inclusiv în Comrat, aproape 100% din apa de fântână nu corespunde normelor privind conţinutul de nitraţi şi sulfaţi. Acest lucru se datorează faptului că există un nivel ridicat de poluare a apelor subterane cu deşeuri animale. Chiar şi în Comrat situaţia la acest capitol rămâne alarmantă”, spune şeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta.

În autonomia găgăuză sunt aproape o mie de fântâni. Potrivit specialiştilor, toate sunt poluate, iar apa din ele nu poate fi folosită în scopuri alimentare.

Comentarii