Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Svetlana Cojocaru

Ştiri / Regional

14 Aug. 2019 / 19:30

Raport de monitorizare: Alegătorii din Găgăuzia au fost limitaţi în posibilităţile de alegere a candidaţilor la funcţia de başcan al autonomiei

Condiţii părtinitoare de concurs şi neprofesionalism din partea membrilor CEC din UTA Găgăuzia. Este concluzia misiunii de monitorizare „Piligrim-Demo”, ce a analizat scrutinul pentru postul de başcan al autonomiei din 30 iunie. Preşedintele Comisiei Electorale din Comrat a negat acuzaţiile la adresa neprofesionalismului membrilor CEC şi spune că unele abateri au fost admise din cauza lacunelor legislative, relatează Mesager.

Preşedintele CEC din Găgăuzia, Ivan Comur, a recunoscut că această campanie a fost mai neobişnuită, dar a negat acuzaţiile la adresa neprofesionalismului membrilor CEC.

„Alegerile din 30 iunie s-au desfăşurat într-o manieră calmă, doar că alegătorii au fost limitaţi în alegerea candidaţilor. Experţii sunt de părere că pretendenţii la titlul de başcan al Găgăuziei nu au avut şanse egale. De asemenea, am observat că majoritatea surselor media nu au reflectat evenimentele obiectiv. Pragul de trecere de 50 de procete trebuie revizuit, întrucât acesta pune presiune atât pe candidaţi, cât şi pe alegători, dar şi asupra CEC”, a afirmat Mihail Sircheli, directorul organizaţiei non-guvernamentale Piligrim-Demo.

„Campania electorală a fost într-adevăr mai neobişnuită. Dar membrii CEC deja au experienţă în domeniul alegerilor, am avut doar 20 de plângeri, ceea ce e semnifiacativ mai puţin în comparaţie cu 60, în cazul altor alegeri, deci, campania s-a desfăşurat conform normelor. Au fost încercări de a-i îndepărta din funcţie pe unii membri CEC, ceea ce poate fi văzut ca presiune asupra lor. Au fost neajunusuri legislative ,dar CEC nu e împuternicit să schimbe legislaţia”, a opinat Ivan Comur, preşedintele CEC din Găgăuzia.

Irina Vlah a câştigat alegerile din 30 iunie pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuzia, acumulând, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală din regiune, 91,93% din voturi. Astăzi, Vlah a depus jurământul în calitate de membru al Guvernului. Ceremonia a avut loc la preşedinţie, în prezenţa şefului statului, Igor Dodon şi a prim-ministrului Maia Sandu.

 

 

Comentarii