Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

18 Mai 2020 / 18:27

MECC a dispus alocarea banilor necesari pentru Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat

Un bloc al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat va fi construit în cadrul unui subproiect finanţat din ajutorul nerambursabil acordat de România pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova. Cota parte a autorităţilor locale, în valoare de 5,6 milioane de lei, va fi acoperită din contul bugetului proiectului „Reforma învăţământului în Moldova”. O decizie în acest sens a fost luată luni, 18 mai, în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC).

Potrivit Mesager, din cauza spaţiilor insuficiente, administraţia liceului spune că este nevoită să respingă cererile de înmatriculare din partea elevilor. 

„Sălile noastre au devenit neîncăpătoare. Administraţia şcolii a fost obligată să improvizeze săli de clase din coridoare, iar alimentarea celor 476 de elevi întâmpină mari dificultăţi, pentru că liceul nostru este amplasat într-o ramură a şcolii nr.2 din Comrat. Acesta nu dispune de o sală de festivităţi, iar sala de sport este una improvizată”, a declarat Ştefan Bejan, profesor al Liceului „Mihai Eminescu”.

„Solicităm autorităţilor centrale să intervină pentru a asigura că în Autonomia Găgăuză sunt respectate drepturile copiilor de a studia în limba oficială a Republicii Moldova - limba română. Considerăm votul Adunării Populare UTA Găgăuzia unul discriminatoriu în raport cu românii-moldoveni din regiune şi unul neprietenesc la adresa României din moment ce contribuţia autorităţilor locale este absolut nesemnificativă”, a declarat preşedintele PUN, Octavian Ţîcu.

În condiţiile în care contribuţia României se ridică la 15 milioane de lei, autorităţile de la Comrat urmau să aloce 5,6 mil. de lei. Iniţiativa a fost respinsă însă în şedinţa de vineri, 15 mai, a Adunării Populare. Aleşii locali au venit cu propunerea de a solicita banii necesari de la Guvern.

De cealaltă parte, contactat de Moldova 1, ministrul Educaţiei a declarat că banii vor fi alocaţi din resursele proiectului Reforma învăţământului în Moldova.   

„Noi intenţionăm să creăm condiţii optime pentru desfăşurarea procesului educaţional prin valorificarea ajutorului nerambursabil acordat de România, astfel ca şcoala să devină modernă şi atractivă pentru generaţia în creştere. Noi am decis că cele 5,6 mil de lei care urmau să fie achitate din bugetul autonomiei vor fi acoperite din fondurile proiectului Reforma învăţământului în Moldova, o decizie care a fost agreată şi de partenerii noştri care finanţează acest proiect”, a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov. 

Liceul „Mihai Eminescu” este unul din cele trei licee cu predare în limba română din UTA Găgăuzia.

Comentarii