Ştiri

Sursa imaginii: observatorul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:11

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Cetatea Soroca găzduieşte o expoziţie de fotografie documentară, care redă file şi crâmpee din viaţa celor care au fost duşi în exil. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei în cooperare cu Ambasada Republicii Lituania în ţara noastră, relatează Mesager.

Fiecare fotografie din expoziţie arată un destin, descrie viaţa şi suferinţa celor care au fost duşi departe de familie.

Ludmila Cojocaru a participat la inaugurarea expoziţiei. În ultimii patru ani, lectorul universitar a adunat file din istoria oamenilor care au avut de suferit în urma celui de-al doilea val de deportări.

„Prezintă fotografii din arhivele de familie ale persoanelor cu care am vorbit, oameni care ne-au primit în casele lor, ne-au încredinţat mărturiile. Este o contribuţie importantă în cercetarea memoriei victimelor regimului totalitar din Basarabia”, a declarat Ludmila Cojocaru.

Lucrările vor fi expuse în Cetatea Soroca până la sfârşitul lunii august.

„Noi ne-am gândit că ar fi bine să aranjăm această expoziţie aici, unde vizitatorii vin cât de cât şi ei deja vor avea posibilitatea să facă cunoştinţă cu aceste mărturii, care acuză un regim totalitar, care a distrus mii şi mii de vieţi oameneşti”, susţine directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie, Nicolae Bulat.

Expoziţia „Mărturii din Gulag” este prilejuită de comemorarea victimelor deportărilor sovietice din 6 iulie 1949.

Comentarii