Ştiri

Sursa imaginii: sanatateinfo.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

21 Feb. 2021 / 15:09

În Republica Moldova funcţionează un singur centru de îngrijiri paliative pentru copii

Aproximativ 25 de mii de persoane din ţara noastră suferă de boli incurabile şi avansate sau nu mai răspund la tratament şi, din această cauză, necesită îngrijiri paliative. În Republica Moldova însă multe dintre aceste persoane ajung să moară în durere, iar puţinele organizaţii şi instituţii care oferă servicii de îngrijire paliativă, în special în această perioadă dificilă de pandemie, au nevoie de susţinerea oamenilor. În satul Isacova din raionul Orhei funcţionează singurul centru de îngrijiri paliative pentru copii din Republica Moldova, iar în cadrul instituţiei, zeci de minori beneficiază de suport şi îngrijire din partea specialiştilor, relatează Moldova 1.

Pentru fiecare copil care ajunge aici, la Casa Angelus din Isacova, fiecare zi este o victorie şi asta pentru că trebuie să lupte în fiecare clipă pentru viaţa lor. Fie că vorbim de micuţii bolnavi incurabil sau de cei care au nevoie de o atenţie mai deosebită, centrul este locul unde le este controlată durerea, unde se pot juca şi se bucură de toată atenţia specialiştilor calificaţi.

Dumitru are 14 ani şi vine de la Ştefan-Vodă. Încă din copilărie, medicii i-au pus un verdict crunt: paralizie cerebrală infantilă. Chiar dacă este condamnat să stea într-un scaun cu rotile, băiatul încearcă să se bucure de viaţă, aşa că este unul dintre cei mai activi pacienţi de la centru. 

„Mă joc cu prietenii, desenăm, facem cu foiţele. Dimineaţa facem gimnastică, după ce vine bucătăreasa ne ducem la masă. Poate să ne dea terci sau pâine cu unt”, a spus Dumitru.

Din 2017 şi până în prezent, la Casa Angelus au fost internaţi peste 300 de copii, de la vârstă timpurie până la 21 de ani. În total, Casa Angelus are o capacitate de până la 15 copii.

„Eu cu băieţeii mă joc mai mult, desenez. Cel mai mult îmi place să mă joc cu plastilina. Acasă - la fel”;

„Fac puzzle. Asta îmi place, la fel să desenez. Mă joc, aici ne hrănesc bine”, spun copiii. 

Misiunea Centrului Casa Angelus este de a oferi asistenţă medico-socială nonstop, pe o perioadă de cel puţin 14 zile, micilor pacienţi cu maladii incurabile progresive şi avansate. Aici pot fi internaţi copii din toată ţara, iar serviciile sunt gratiuite.

„Copii sunt antrenaţi practic în fiecare zi, dar în dependenţă de copil, fiecare are o abordare specială. Avem kineto-terapeut, care activează în diferite exerciţii, jocuri diferite, avem psiho-pedagog, care antrenează copiii în diferite jocuri, care să le ajute la motricitatea fină. Au o perioadă de socializare între ei că să nu se simtă că este singur cu problema pe care o are. Sunt copii care 12-13 ani nu au mers într-o şcoală sau grădiniţă”, a relatat Rodica, manager Casa Angelus.

Pe lângă asistenţa acordată copiilor, una dintre cele mai importante misiuni ale Fundaţiei Hospice Angelus Moldova este să intervină cu îngrijiri paliative şi în cazul bolnavilor incurabili.

În prezent, echipele fundaţiei acordă servicii de îngrijiri paliative în municipiile Chişinău şi Bălţi. Pacienţii pot beneficia de asistenţă medicală, dar şi de echipamente care le-ar uşura suferinţa.

„Ne ocupăm de bolnavii incurabili, bolnavii în stare gravă, la care trebuie să le acordăm ajutor medical de calitate, ca să se simtă bine, să rămână mulţumiţi şi noi liniştiţi. Venim, după caz, dacă trebuie, măcar şi în fiecare zi dacă ştim că pacientul se simte rău. Cine se adresează, nu este refuzat”, spun lucrătorii.

Fundaţia Hospice Angelus Moldova şi-a început activitatea în ţara noastră în anul 2000. Anual de serviciile acesteia beneficiază peste 2.500 de pacienţi.

Comentarii