Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

23 Feb. 2021 / 15:07

Iluminat stradal cu suportul UE pentru locuitorii din Călăraşi

Se vor simţi în siguranţă pe străzi şi pe timp de noapte. Este vorba de locuitorii oraşului Călăraşi, care se vor bucura până la începutul verii de străzi iluminate inteligent şi modern. Pe o lungime de aproximativ 25 de kilometri, pe cele mai importante şi circulate 30 de artere ale oraşului vor fi montate aproximativ 900 de corpuri de iluminat LED, iar cablurile de alimentare cu energie electrică vor fi trasate subteran. Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului susţinut de Uniunea Europeană (UE) „Eficientizarea iluminatului public în oraşul Călăraşi - Licurici în inima codrilor”, relatează Moldova 1.

Locuitorii oraşului Călăraşi aşteaptă cu nerăbdare momentul în care vor merge în siguranţă pe străzi şi nu va mai fi o problemă lăsatul serii.

Autorităţile publice locale susţin că odată modernizat sistemului de iluminat se vor face economii la buget, se vor reduce emisiile de CO2, iar oraşul va deveni mai atractiv. Proiectul de iluminare va include şi un sistem online de monitorizare, control şi dirijare.

„Eeste vorba de reabilitarea a peste 20 de kilometri de iluminat stradal. În acest proiect va fi instalat un soft, care va măsura densitatea, va controla porţiunile, va monitoriza toate corpurile de iluminat. Aceste corpuri sunt importate din UE, au o garanţie de minimum cinci ani. Acest iluminat va aduce lumina în sufletele cetăţenilor”, susţine primarul din Călăraşi, Ion Olari.

Până în prezent, lucrările de iluminat public stradal au fost efectuate în proporţie de 50%. Costul total al proiectului este de aproximativ 680 de mii de euro, dintre care 550 de mii sunt oferite de UE.

Comentarii