Ştiri

Sursa imaginii: jc.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

28 Mar. 2020 / 08:02

Asistenţii sociali din Soroca au misiunea de a acorda ajutor persoanelor singuratice

Bunicii noştri sunt cei mai vulnerabili, de aceea trebuie să stea izolaţi pe timp de pandemie. În cazul celor singuratici, în aceste zile, singurii care le trec pragul sunt asistenţii sociali, care le aduc alimentele şi medicamentele de care au nevoie. Ca să nu pună în pericol atât viaţa bătrânilor cât şi a lor, asistenţii sociali, din Soroca, la fel ca ceilaţi din toată ţara, au luat mai multe măsuri de protecţie, relatează Mesager.

Nionila Zabrian are 85 de ani. Locuieşte de una singură, copii nu are, iar soţul i-a decedat demult. Unica ei alinare este Irina, lucrătorul social pe care o aşteaptă de fiecare dată să îi treacă pragul. Acum, că suntem în pandemie Irina vine bine echipată, cu mănuşi şi mască de protecţie.

„Dacă n-aş avea pe Irina mi-ar fi tare greu. Sunt singuratică, fără copii, fără nimeni, dar ea tare mă ajută. Asistenţa socială mă scoate din toate greutăţile (…)”, a spus Nionila Zabrian.

Irina Plop are în grijă 11 bătrîni. De cel puţin trei ori pe săptămână ea le duce tot de ce au nevoie, dar cel mai important, mai stă de vorbă cu bătrînii şi îi mângâie cu un cuvânt cald, să le mai treacă din urât.

„Le cumpărăm produse, îi ajutăm cu medicamente de la medicul de familie, dacă au nevoie îi ajutăm cu tot cu ce putem. Mai înainte am achitat serviciile comunale, numai să nu iasă ei din casă. Ne protejăm cu mască, mănuşi, avem şi bahile dacă este nevoie să intrăm în casă”, a relatat Irina Plop, asistent social.

În raionul Soroca peste 670 de persoane sunt deservite la domiciliul. Una dintre misiunile asistenţilor sociali e să le explice vârsnicilor să stea acasă şi să evite pe cât posibil contactul cu alte persoane.

„În această perioadă atenţia sporită nemijlocit le revine acestor categorii de persoane, am stabilit împreuncă cu lucrătorii sociali nişte măsuri de protecţie, în principiu se lucrează foarte mult prin intermediul telefoanelor, lucrătorii stabilesc priorităţile beneficiarilor, ce au nevoie să le procure, sunt nevoiţi să meargă şi pe jos pentru că nu avem trasport public dar oricum fac faţă, le mai oferim trasport din cadrul direcţiei pentru a se deplasa”, a relatat Aliona Prechiatco, şef adjunct Direcţia Asistenţă socială.

În Soroca sunt 85 de lucrători sociali care acordă asistenţă persoanelor singuratice.

Comentarii