Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

02 Iul. 2020 / 12:09

Vlad Bătrîncea: Cererea lui Gaţcan nu a fost depusă de el la secretariatul Parlamentului

Cererea prin care deputatul Ştefan Gaţcan anunţă părăsirea fracţiunii PSRM ar fi fost depusă la secretariatul Parlamentului Republicii Moldova de către deputatul „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu. O declaraţie în acest sens a fost făcută în plenul Parlamentului de către deputatul Vlad Bătrîncea.

Potrivit lui, Ştefan Gaţcan nu a cunoscut conţinutul acelei cereri şi nici nu ar fi depus-o personal la Parlament. În context, deputatul Corneliu Furculiţă a solicitat în cadrul şedinţei plenare să fie investigată legalitatea depunerii cererii din 30 iulie prin care Ştefan Gaţcan anunţa că părăseşte fracţiunea PSRM şi aderă la grupul parlamentar „Pro Moldova”.

Contactat de TRM.MD, deputatul Sergiu Sîrbu nu a răspuns la apelurile noastre pentru a comenta acuzaţiile care i-au fost aduse.

„Ştiţi cine a adus aşa-zisa cere al lui Gaţcan în Parlament, cine a înregistrat această cerere? Renumitul trădător Sergiu Sîrbu, om cu mare experienţă de a vinde, de a corupe. Atunci când am vorbit cu domnul Gaţcan, el a recunoscut că nu a fost în Parlament şi nu a depus nicio cerere. Când l-am întrebat, dânsul nici nu ştia că a aderat la acest grup. Şi avem şi înscrieri pe care le are şi procuratura în acest sens. Sunt declaraţiile domnului Gaţcan în care spune ce presiune şi ce instrumente au fost folosite. A fost preluat în spiritul mafiot de către gruparea Candu-Şor. După ziua de ieri, sper că au înţeles toţi colegii şi nu va pleca nimeni mai mult în această grupare criminală”, a declarat Vlad Bătrîncea.

La rândul său, liderul fracţiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiţă, a declarat că împreună cu deputatul Vlad Bătrîncea s-ar fi întâlnit cu Ştefan Gaţcan într-un loc stabilit din timp de cel din urmă. Discuţiile au avut loc în termeni amiabili, mai spune Corneliu Furculiţă.

„În ziua de 30 iunie, noi am văzut în spaţiul public afişată o cerere de prăsire a fracţiunii şi de aderare la „Pro Moldova”. Evident că am vrut să aflăm nemijlocit părerea domnului Gaţcan. L-am contactat, iar el a răspuns apelurilor noastre, solicitând doar ca întâlnirea să se desfăşoare în locul indicat de dumnealui. La locul comunicării ne-am deplasat cu domnul Bătrîncea, absolut regulamentar. Nu l-a oprit nimeni, nu l-a forţat nimeni. Am discutat absolut liniştit”, a declarat Corneliu Furculiţă.

Potrivit lui Corneliu Furculiţă, Ştefan Gaţcan ar fi luat singur decizia de a depune mandatul de deputat în favoarea profesiei de medic pe care o practică, păstrându-şi calitatea de membru al PSRM.

„Domnul Gaţcan a venit la 1 iulie la Parlament, unde a participat la întrunirea fracţiunii. Atunci a declarat că activitatea politică este pentru el problematică şi că într-un fel îl limitează în posibilitatea de a-şi desfăşura practica medicală pe care o face foarte bine. A considerat ca este mai bine să scrie o cerere de depunere a mandatului de deputat. Mi-a fost înmânată mie în prezenţa colegilor, iar eu am înmânat-o preşedintei Parlamentului”, a dezvăluit Corneliu Furculiţă.

Comisia juridică a avizat astăzi proiectul de hotărâre privind demisia deputatului Ştefan Gaţcan. Decizia a fost aprobată cu voturile socialiştilor şi democraţilor. Deputaţii de la Partidul Acţiune şi Solidaritate, dar şi Platforma DA nu au participat la această şedinţă în semn de protest, iar parlamentarul grupului „Pro-Moldova” Sergiu Sîrbu a părăsit sala de şedinţe a comisiei, exprimându-şi dezacordul faţă de decizia PSRM şi PDM legată de Ştefan Gaţcan.

Amintim că, marţi dimineaţă, deputatul Ştefan Gaţcan a anunţat că părăseşte fracţiunea PSRM şi aderă la grupul „Pro Moldova”. Ulterior, pe parcursul zilei de ieri, 1 iulie, liderul formaţiunii parlamentare a socialiştilor, Corneliu Furculiţă, a declarat că deputatul Gaţcan şi-ar fi depus mandatul, dar va continua să facă parte din echipa PSRM. Mai târziu, „Pro Moldova” a declarat că deputatul Ştefan Gaţcan ar fi fost răpit şi impus să semneze cererea de depunere a mandatului. Totodată, în după-amiaza zilei de ieri, în spaţiul public a apărut o înregistrare video cu deputatul Ştefan Gaţcan, aflat într-un lan de viţă-de-vie, în care declara că nu a fost sechestrat şi că este bine, alături de familie. În consecinţă, deputaţii „Pro Moldova” au cerut astăzi în cadrul unui briefing crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea cazului şi au anunţat că vor solicita şi ajutorul autorităţilor internaţionale.

Comentarii