Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Politic

03 Iun. 2020 / 18:32

Sondaj: Trei partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Doar trei partide ar accede în Parlament în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice, la solicitarea unui post privat de televiziune. Este vorba de PSRM, PAS şi Platforma DA. Cercetarea mai relevă că favoriţi la prezidenţiale sunt actualul şef al statului, Igor Dodon, şi lidera PAS, Maia Sandu, relatează Mesager.

Din numărul total al persoanelor cu opţiune clară de vot, 46 la sută spun că vor susţine PSRM. Pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate ar opta aproape 31 la sută dintre moldoveni. Platforma Politică Deminitate şi Adevăr ar obţine 7,5 la sută din sufragii. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral de cinci la sută. 

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, bătălia în turul al doilea s-ar da între actualul şef al statului, Igor Dodon, şi preşedinta PAS, Maia Sandu. Astfel, la întrebarea deschisă, fără variante de răspuns, pentru cine şi-ar da votul, 29,5% din moldoveni l-au ales pe Igor Dodon, în timp ce pentru Maia Sandu au optat 18%. Cei doi sunt urmaţi de Andrei Năstase, cu 4,8%, şi Renato Usatîi - cu 3,9%. Pe poziţia a cincea se plasează Ilan Şor - cu 2,2%, urmat de Andrian Candu - cu 0,9%.

La capitolul încrederea în politicieni, preşedintele ţării, Igor Dodon, se bucură de simpatia a aproape 30 la sută. Acesta este urmat de preşedinta PAS, Maia Sandu, care este cotată cu puţin peste 20 de procente. Pe poziţia a treia se regăseşte liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, care se bucură de simpatia a cinci la sută dintre moldoveni, iar preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, este apreciat de 2,2% dintre respondenţi.

De asemenea, autorii sondajului au întrebat când ar fi bine să fie desfăşurate alegeri parlamentare anticipate, tinând cont de situaţia politică actuală. Astfel, 54% dintre respondenţi afirmă că parlamentarele anticipate trebuie să fie organizate odată cu alegerile prezidenţiale, adică în data de 1 noiembrie, iar 21% - nu vor alegeri anticipate.

Sondajul a fost realizat în perioada 23-31 mai. La studiu au participat 1767 de persoane, iar interviurile s-au realizat la telefon. Marja de eroare este de 2,3%.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Pagube provocate de precipitaţii la Comrat

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:44

Pagube provocate de precipitaţii la Comrat

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:11

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

Ştiri / Social

09 Iul. 2020 / 18:27

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

România: Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Ştiri / Internaţional

09 Iul. 2020 / 16:54

România: Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Vezi arhiva