Ştiri

Sursa imaginii: preşedinte.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

28 Feb. 2021 / 16:49

Preşedintele Consiliului European: „Sprijinul UE vine cot la cot cu implementarea reformelor”

Avansarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova depind de reformele care vor fi înfăptuite, iar investigarea fraudei bancare, lupta cu corupţia sunt lucruri cruciale pentru consolidarea naţiunii. Este mesajul transmis de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul vizitei sale la Chişinău. Înaltul oficial a reiterat sprijinul UE în combaterea pandemiei, în obţinerea vaccinului şi în redresarea economiei Republicii Moldova, dar şi susţinerea pentru preşedintele Maia Sandu şi agenda sa.

„Sprijinul nostru vine cot la cot cu implementarea reformelor. Noi am luptat cu corupţia în baza supremaţiei legii şi normelor democratice şi aceasta a deschis calea spre relaţii avansate dintre UE şi Moldova, dar cât de avansate vor fi acestea, va depinde de partenerii noştri din Moldova. Noi suntem angajaţi să consolidăm integrarea politică şi economică cu Republica Moldova, dar sprijinul nostru este legat de condiţionalitatea strictă legată de supremaţia legii. Noi aşteptăm ca toţi actorii politici să acţioneze în interesul cetăţenilor Moldovei”, a declarat Charles Michel.

În cadrul unui briefing comun, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat prezenţa înaltului oficial la Chişinău şi a menţionat că vizita sa în ţara noastră reprezintă un semn de susţinere pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană este un adevărat prieten pentru ţara noastră.  Datorită încrederii am semnat la începutul săptămânii curente acordul de finanţare cu Comisia Europeană privind contractul de rezilienţă COVID-19 pentru Republica Moldova. Vom depune toate eforturile pentru a asigura că cele 15 milioane de euro vor veni în sprijinul celor mai mult afectaţi de criza pandemică (...)  Vă cer sprijinul în asigurarea necesităţilor de vaccinare a ţării mele. Aţi lansat în decembrie 2020 ideea semnării în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a unui tratat internaţional privind pandemiile, care ne va ajuta să prevenim asemenea catastrofe sanitare pe viitor împreună, prin solidaritate, mobilizare şi acţiuni colective. Susţinem această iniţiativă a Dvs. care ne-ar ajuta să salvăm vieţi în ţara în care ne-am născut”, a declarat Maia Sandu.

Cei doi oficiali au discutat în cadrul întrevederii în format extins şi cu Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii. Potrivit Maiei Sandu, BEI sprijină proiecte investiţionale care schimbă viaţa oamenilor din Moldova spre bine: proiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare, eficienţă energetică, sprijinirea micului business.

„Contăm pe continuarea colaborării noastre şi pe ajutorul BEI în programul de recuperare economică a Republicii Moldova”, a menţionat preşedinta. 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a venit la Chişinău la invitaţia preşedintei Maia Sandu şi este prima sa vizită de lucru în Republica Moldova.

Comentarii