Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

12 Dec. 2019 / 14:10

Premierul Ion Chicu a participat la o şedinţă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy

Platforma organizaţiei GUAM are nevoie de mai multe acţiuni concrete, care să genereze rezultate concrete. Declaraţia a fost făcută de premierul Republicii Moldova, Ion Chicu la întrevederea cu şefii Executivelor din Georgia şi Azerbaidjan şi preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

În debutul dialogului, preşedintele Zelenskiy a menţionat că este o onoare pentru Ucraina să găzduiască şedinţa plenară a şefilor de Guverne ale statelor membre GUAM.

„Ţările din cadrul GUAM sunt strâns legate geografic, economic, istoric şi cultural. De asemenea, ne unesc problemele integrităţii teritoriale, pe care le confruntăm”, a declarat Volodymyr Zelenskiy.

În context, preşedintele ucrainean a discutat cu şefii Executivelor referitor la evoluţiile posibile a organizaţiei GUAM în următoarea etapă.

Părţile au exprimat acordul că statele membre GUAM trebuie să se concentreze pe cooperarea pe dimensiunile economice, care au potenţial să crească bunăstarea oamenilor şi să crească nivelul lor de viaţă prin îmbunătăţirea infrastructurilor naţionale. În particular, statele membre pot deveni un coridor logistic unic pentru sectoarele energetic şi transport.

Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică - GUAM a fost înfiinţată prin semnarea, la 23 mai 2006, în cadrul primului Summit al şefilor de Stat GUAM de la Kiev, a Statutului acesteia.  Până atunci exista un For Consultativ fondat în 1997, la Strasbourg, de către preşedinţii statelor Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova.

 

Comentarii