Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

14 Ian. 2020 / 11:47

PAS propune o iniţiativă legislativă privind transparenţa activităţii deputaţilor

Deputaţii PAS, Lilian Carp şi Galina Sajin urmează să înregistreze astăzi, 14 ianuarie, în Parlament o iniţiativă legislativă de completare a Regulamentului Parlamentului pentru sporirea transparenţei decizionale. Această modificare prevede publicarea pe site-ul Legislativului a amendamentelor înregistrate de către deputaţi, publicarea întrebărilor, interpelărilor cât şi a răspunsurilor aferente, stenografierea şi publicarea luărilor de cuvânt ale deputaţilor şi declaraţiilor făcute în Parlament.

„La moment, site-ul Parlamentului nu permite accesarea unui tip de informaţie, sunt amendamentele per general publicate. Practica internaţională ne arată că monitorizarea activităţii deputaţilor este pe larg acceptată şi asigurată în ţările democratice”, susţine Galina Sajin.

Deputatul PAS, Lilian Carp notează că această iniţiativă legislativă mai prevede publicarea pe site-ul Parlamentului şi a autorilor amendamentelor. Potrivit lui, deputaţii votează un proiect de lege în lectura a doua, fără a cunoaşte de foarte multe ori cine sunt autorii acestor amendamente. În consecinţă, sunt votate în lectură finală proiecte cu „modificări minune”.

„Ceea ce ne propunem noi este ca pe pagina Parlamentului, autorii amendamentelor, chiar dacă accesăm numele deputatului, în activitatea sa vom vedea că este autorului unui amendament. Noi ne trezim după înaintarea acestor amendamente că uneori practic schimbă conţinutul acestor proiecte de lege”, a spus Lilian Carp.

Deputatul PAS a mai spus că în adresa deputaţilor vin mai multe scrisori şi pângeri. Astfel ei mai propun ca pe site-ul Parlamentului să fie plasată data intrării scrisorilor, numărul, conţinutul, pe de o parte, iar acţiunile deputaţilor, de altă parte.

Pentru ca această iniţiativă legislativă să intre în vigoare este necesar de 51 de voturi din partea deputaţilor.

Comentarii