Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

13 Ian. 2020 / 17:49

Mai mulţi tineri ai PAS au protestat împotriva scumpirii biletelor pentru transportul interurban

Mai mulţi tineri din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au mers la Preşedinţie, ca să ceară explicaţii pentru decizia Guvernului de a majora tarifele la călătoriile interurbane, dar şi un program de compensare a cheltuielilor pentru elevi şi studenţi. Aici au discutat cu un grup de transportatori, care au venit să le argumenteze necesitatea scumpirii. Contactaţi de Moldova 1, reprezentanţii Preşedinţiei au declarat că nu comentează acţiunea.

Tinerii au lăsat o petiţie pentru şeful statului, în care solicită un program de subvenţionare a biletelor.

„Pe noi asta ne doare, pe noi ca studenţi care locuim şi încercăm să supravieţuim  cu o bursă minimă şi respectiv nu ne ajunge nici să ne ducem să vedem propria familie”.

„Eu am venit aici ca să-mi expun dezaprobarea faţă de aceste majorări, care nu corelează cu pensiile şi salariile pe care noi le avem în RM şi nu suntem doar noi tinerii afectaţi”, spun tinerii care au participat la acţiunea de protest.

De cealaltă parte, transportatorii le-au spus tinerilor că nu mai puteau activa în baza tarifelor vechi, existând riscul sistării activităţii din cauza pierderilor suportate. Totodată, ei au declarat că subiectul nu ar trebui politizat.

„Sunt duşi în eroare de către deputaţii cointeresaţi. Dacă vreţi să vă cereţi drepturile, cereţi majorarea burselor, majorarea salariilor, a pensiilor. Noi acum suntem nevoiţi să ne refuzăm de majoritatea rutelor”, susţine Ghenadie Sajin, administrator de rute interurbane.

„Ffaptul că tinerii au o bursă mică este o altă problemă, dar transportatorii nu pot duce în spate toate problemele statului”, consideră Serghei Arzumanean, transportator.

Contactată de Moldova 1, şefa serviciului de presă al preşedinţiei, Carmena Sterpu, a declarat că instituţia prezidenţială nu comentează acţiunea. Anterior, şeful statului a calificat drept populiste criticile opoziţiei şi a îndemnat Guvernul să ofere toate informaţiile despre negocierile purtate cu transportatorii. Igor Dodon a mai menţionat că tarifele nu au fost revăzute din 2013, iar majorările aprobate sunt mai mici decât au cerut transportatorii.

Comentarii