Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

24 Feb. 2021 / 21:03

Igor Dodon declară că sunt analizate trei scenarii cu privire la situaţia politică din ţară

Deputaţii PSRM au purtat astăzi discuţii cu toate grupurile şi fracţiunile parlamentare. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune. Dodon nu a oferit detalii din culisele acestor discuţii, însă şi-a exprimat speranţa că ele vor avea un rezultat în cel mai scurt timp.

„Eu sper că aceste discuţii vor duce şi la un anumit rezultat în timpul cel mai apropiat. Nu pot să dau acum detalii. Evident că poziţia noastră rămâne cea pe care am anunţat-o anterior. Noi am determinat o candidatură care ar face faţă în acestă perioadă de criză. Este vorba de Mariana Durleşteanu. Noi consideăm că ar fi prim-ministrul cel mai potrivit”, a declarat preşedintele PSRM.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a spus că există trei scenarii care sunt analizate în prezent cu referire la situaţia politică din ţară.

„Maia Sandu semnează decretul de desemnare a Marianei Durleşteanu la funcţia de premier. Maia Sandu se împotriveşte. Atunci noi intrăm într-o perioadă de incertitudine pentru o perioadă destul de lungă, care poate fi soluţionată diferit şi atunci nu se întâmplă nimic şi va fi un guvern interimar pâna în 2023. Sau al treilea scenariu, cu proteste şi destabilizări, care nu e clar unde va duce”, a spus Igor Dodon.

În opinia liderului PSRM, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate doar dacă va exista un dialog între fracţiunile parlamentare. Iar în ceea ce priveşte organizarea referendumului de demitere a preşedintei Maia Sandu, Igor Dodon a spus că nu se ia în calcul în prezent o asemenea opţiune.

„Nu va fi nici referendum, nici anticipate. Teoretic, anticipate putem avea dacă noi o să avem dialog, dacă noi o să stabilizăm situaţia cu un guvern temporar şi după aceea o să mergem la anticipate. Dar care e sensul să mergi la referendum, pentru ce? Să cheltui peste o sută de milioane de lei pentru referendum ca să ajungi în aceeaşi situaţie în care eşti acum”, a opinat liderul socialiştilor.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul preşedintei Maia Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost înaintată repetat la funcţia de premier al ţării. În urma acestei decizii, şefa statului a lăsat să se înţeleagă că nu va înainta alt caldidat la funcţia de prim-ministru, din cauza Parlamentului, care în opinia ei este nereprezentativ. În discursul său, Maia Sandu a accentuat că nu se ţine de fotoliul de preşedinte şi optează fie pentru anticipate, fie pentru referendum.

 

 

Comentarii