Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

13 Ian. 2020 / 19:14

Departamentul de Stat al SUA anunţă interdicţii pentru Vlad Plahotniuc şi familia lui

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi familia lui nu vor mai putea primi viza Statelor Unite ale Americii (SUA), conform unei decizii luate de secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

„Astăzi îl desemnez pe oficialul moldovean şi oligarhul Vladimir Plahotniuc pentru implicarea sa în acte de corupţie semnificative. În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupţie care au subminat statul de drept şi au compromis sever independenţa instituţiilor democratice din Moldova. Această desemnare este făcută în conformitate cu secţiunea 7031 (c) din Legea 2020, a Departamentului de Stat, a Operaţiunilor Externe şi a Programelor conexe, Legea 2020 (Div. G, P.L. 116-94). În conformitate cu secţiunea 7031 litera (c), odată ce secretarul de stat desemnează funcţionarii guvernelor străine pentru implicarea lor, directă sau indirectă, în acte de corupţie semnificative, persoanele respective şi membrii familiei lor imediate nu sunt eligibile pentru vizele în Statele Unite. Legea impune, de asemenea, secretarului de stat să desemneze public sau în mod privat sau să desemneze aceşti funcţionari şi membrii familiilor acestora. Pe lângă Plahotniuc, o desemez pe soţia sa, Oxana Childescu; fiul său, Timofei Plahotniuc; şi copilul lor minor. Acţiunea de astăzi transmite un semnal puternic: Statele Unite nu tolerează corupţia şi este de partea cetăţenilor Republicii Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste autorităţi pentru a promova responsabilitatea persoanelor corupte din această regiune şi la nivel global”, se menţionează în comunicatul emis al Departamentului de Stat al SUA.

https://www.state.gov/public-designation-due-to-involvement-in-significant-corruption-of-former-moldovan-official-plahotniuc/?fbclid=IwAR1bYUS5YAJepjex6TUAnMX7zXgo2hn3kh-g7w7qfxBZ7ZKcNzY_cA4dMbs

„Sancţiunile aplicate în privinţa oligarhului care a fugit din ţară reprezintă un semnal pozitiv şi aşteptat din partea partenerilor noştri occidentali, pentru care le mulţumim”, a declarat preşedintele Igor Dodon pentru Agenţia Tass.

„Mulţumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetăţenilor ţării noastre. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte - mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiţi”, a scris pe Facebook, fosta prim-ministră, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.  

Vlad Plahotniuc are interdicţie de a intra în Elveţia şi Liechtenstein până în 2029. Recent s-a aflat că Vladimir Plahotniuc deţine dublă identitate în Republica Moldova. CNA a anunţat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit din Moldova despre faptul că Vlad Plahotniuc deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Novak Vladislav, relatează Moldova 1. 

Comentarii