Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Politic

22 Mai 2020 / 14:05

Analist politic: Singura modalitate de a da jos Guvernul Chicu este să ai un alt Guvern

Platforma DA nu va înainta deocamdată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar PAS consideră că un Guvern interimar nu e tocmai răspunsul adecvat la criza generată de Coronavirus. Socialiştii şi democraţii, care reprezintă majoritatea parlamentară, declară că intenţia de demitere a Cabinetului de miniştri denotă iresponsabilitate, în condiţiile în care e nevoie de măsuri prompte pentru atenuarea consecinţelor sociale şi economice ale pandemiei. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Moldova în direct”, relatează Moldova 1.

„Sigur că este foarte dificil în această situaţie de criză sanitară, economică şi politică să te lansezi în destituirea unui Guvern”, a menţionat Igor Grosu, preşedintele fracţiunii parlamentare PAS.

 „La această etapă, Moldova nu poate fi condusă de un Guvern interimar, pentru că ar fi un dezastru pe fundalul crizei pe care o traversăm”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA. 

Unul dintre promotorii demisiei Cabinetului de miniştri, grupul „Pro Moldova", acuzat de PSRM şi PDM că ar încerca să spargă majoritatea parlamentară după ultimele dezvăluiri ale procurorului general, neagă că acţiunile ar avea legătură cu dosarul miliardului.

„Noi tot ne dorim ca acest dosar să aibă o finalitate, să avem răspunsuri. Grupul Pro Moldova este pentru ca toţi cei implicaţi în frauda bancară să răspundă şi să facă puşcărie, indiferent cine ar sta în spate”, a spus Sergiu Sîrbu, deputat al grupului „Pro Moldova”.

Democraţii susţin că demiterea Guvernului va arunca ţara într-o criză mai profundă, pe fundalul problemelor generate de Coronavirus.

„În Republica Moldova este un Guvern funcţional, faţă de care poţi să ai critici, obiecţii. Avem cu ei aceste discuţii, însă, să trimiţi un Guvern în demisie fiind aproape convins că în locul lui nu va fi numit altul, asta e o problemă foarte mare”, a declarat Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al deputat PDM.  

Socialiştii califică drept iresponsabile intenţiile de demitere a Guvernului Chicu, dar se pregătesc pentru diferite scenarii.

 „Să răspundă curtea la întrebarea dacă preşedintele ales de popor poate să dizolve Parlamentul ca urmare a neînvestirii unui nou Guvern. Eventual, dacă opoziţia parlamentară ar putea să se manifeste nejustificat şi va da jos Guvernul, o să vedem care ar fi soluţiile de rezolvare a acestei probleme”, a spus Vasile Bolea, deputat PSRM. 

Experţii prezenţi în platou nu dau mari şanse încercărilor de creare a unei noi majorităţi.

„Nu-mi imaginez că partidul PAS şi Platforma DA, care nu au nici un fel de contacte cu Şor şi practic nici cu Candu, ar putea să se avânte într-un vot care presupune mai întâi să aduni toţi deputaţii, să dai Guvernul jos şi să ai certitudinea că vor susţine un Guvern nou, şi nu vor pune condiţii, iar mai apoi să susţină politic acest Guvern. Pentru mine, politic este de neimaginat”, a afirmat Andrei Popov, preşedinte Institutului pentru Iniţiative Strategice.

„Singura modalitate de a da jos Guvernul Chicu este să ai un alt Guvern. Şi, important ca acesta să fie votat şi susţinut în continuare. Iată aceasta este marea încercare pentru opoziţie. De distrus o va putea face mai uşor, de construit va fi mai greu”, a menţionat Corneliu Ciurea, analist politic.  

Între timp, şeful statului crede că majoritatea parlamentară va fi una funcţională, cel puţin câteva săptămâni sau câteva luni. Totuşi, nu exclude şi un alt scenariu.

„Dacă vor fi mai puţin de 50 de mandate în această coaliţie, atunci noi ne vom convoca cu doamna Grecianîi şi domnul Chicu şi vom hotărî ce facem. În ceea ce ţine de alt Guvern, eu nu cred că va fi posibil atât de simplu de numit un alt Guvern în această situaţie. În Parlament e haos total. Eu nu cred că dreapta va risca. Eu m-aş bucura să rişte să meargă cu Plahotniuc ca să numească un alt Guvern”, a declarat Igor Dodon.

Majoritatea parlamentară PSRM - PDM are 52 de deputaţi, după ce anterior câţiva parlamentari democraţi au aderat la grupul „Pro Moldova" şi la fracţiunea Partidului „Şor".

Comentarii