Ştiri

Sursa imaginii: zdg.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

13 Ian. 2020 / 11:20

Proteste în Iran: Oamenii sunt furioşi privind atacul cu rachete care a doborât avionul ucrainean

Iranienii nu renunţă la proteste şi ies cu miile în stradă pentru a denunţa politica regimului. Oamenii sunt furioşi pentru atacul cu rachete care a doborât avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord. Ei cer înlăturarea tuturor restricţiilor împotriva cetăţenilor, mai ales libertatea de exprimare. Protestatarii au fost însă atacaţi cu gloanţe de cauciuc, relatează Moldova 1.

Furia colectivă a început cu protestele studenţilor, care vor în primul rând, libertate. Un lucru remarcat de presa internaţională este faptul că studenţii au evitat să calce în picioare steagul SUA şi al Israelului, în semn de sfidare faţă de Guvernul iranian.

Pe străzi încep să dispară posterele imense cu generalul Qassem Soleimani, ucis în urma unui atac cu dronă al americanilor şi considerat eroul naţional al Iranului. Oamenii rup toate afişele. Pentru a-i dispera pe manifestanţi, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi chiar au deschis focul cu gloanţe de cauciuc.

Preşedintele american, Donald Trump, a transmis un mesaj către liderii de la Teheran, prin care le cere să înceteze „uciderea protestatarilor şi a poporului iranian”, avertizându-i că SUA şi lumea e cu ochii pe ei. Totodată, Trump a mai spus că administraţia sa îi va susţine în continuare pe manifestanţi.

Regimul de la Teheran a recunoscut că proprii militari au lansat două rachete către avion şi l-au doborât pentru că au crezut că sunt atacaţi.

Şeful Gardienilor Revoluţiei, a fost chemat să depună mărturie în Parlament, acesta şi-a cerut scuze.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că aşteaptă o investigaţie completă, asumarea totală a răspunderii şi despăgubiri din partea Iranului. La rândul sau, prim-ministrul canadian a cerut stabilirea exactă a responsabililor. Boeing-ul ucrainean a fost doborât pe 8 ianuarie în apropiere de Teheran. Avea la bord 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, trei germani şi trei britanici. Dintre ei, 15 erau copii.

Comentarii