Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Internaţional

30 Sep. 2020 / 08:51

Nagorno-Karabah: Consiliul de Securitate al ONU cere o încetare imediată a luptelor

Consiliul de Securitate al ONU, reunit cu uşile închise, a cerut marţi într-o declaraţie unanimă „încetarea imediată a luptelor" în a treia zi a confruntărilor soldate cu victime în enclava Nagorno-Karabah, disputată de Azerbaidjan şi forţele separatiste susţinute de Armenia, informează Agerpres cu referire la AFP.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat „sprijinul pentru apelul adresat de secretarul general ambelor părţi de a pune imediat capăt luptelor, de a dezamorsa tensiunile şi de a relua fără întârziere negocieri constructive”, se arată în declaraţia adoptată în cadrul reuniunii organizate la solicitarea Belgiei, Estoniei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii.

Textul, scurt, afirmă „sprijinul deplin" al consiliului pentru „rolul central al copreşedinţilor (SUA, Rusia, Franţa) Grupului de la Minsk al OSCE şi îndeamnă părţile să lucreze îndeaproape cu aceştia pentru „reluarea urgentă a dialogului fără condiţii prealabile".

Armenia a informat în cursul zilei de marţi că un bombardier al Turciei, ţară care sprijină Azerbaidjanul, a doborât unul din avioanele sale militare, afirmaţii pe care Ankara şi Baku le-au negat imediat.

O intervenţie militară turcă directă ar marca un moment decisiv major după luptele sângeroase care continuă în pofida apelurilor la calm din partea comunităţii internaţionale. Totodată, un război deschis între Armenia şi Azerbaidjan ar risca să destabilizeze regiunea Caucazului de Sud şi să antreneze puterile regionale, mai ales Turcia şi Rusia.

Începând de duminică, forţele enclavei separatiste Nagorno-Karabah, sprijinite politic, militar şi economic de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului se luptă în cel mai puternic conflict din ultimii patru ani.

Bilanţul oficial era marţi de 97 de morţi, dintre care 80 de soldaţi separatişti şi 17 civili: 12 azeri şi cinci armeni. Cele două tabere susţin însă că au ucis sute de soldaţi inamici.

Ministrul armean al Apărării a declarat că, începând de duminică, separatiştii au distrus 72 de drone, şapte elicoptere, 137 de tancuri, un avion şi 82 de vehicule militare azere.

Comentarii