Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Internaţional

10 Aug. 2019 / 18:11

La o bază de testare a rachetelor din Rusia s-a produs o explozie

Farmaciile din nordul extrem al Rusiei rămân fără pastile de iod. Cererea a crescut foarte mult, după ce a avut loc o explozie la o bază de testare a rachetelor din regiunea Arhanghelsk. În cel mai apropiat oraş, aflat la 47 de kilometri depărtare, trăiesc 200.000 oameni.

Acolo nivelul radiaţiilor a depăşit limita admisă timp de 40 de minute, după care a revenit la normal. Autorităţile au transmis că sănătatea oamenilor nu a fost şi nu este în pericol.

Totuşi, cinci oameni au murit în urma exploziei şi alţi trei au fost răniţi, cu arsuri grave. Presa a scris că victimele au fost recuperate de personal medical dotat cu echipamente de protecţie chimică şi nucleară.

Misterul care a învăluit iniţial testul militar ratat i-a făcut pe oameni să se teamă că autorităţile ascund un accident nuclear precum cel din 1986, de la Cernobîl. De atunci farmaciile din Rusia nu s-au mai confruntat cu o cerere atât de mare de iod.

Compania nucleară de stat Rosatom a precizat ulterior că lucra la un motor cu izotopi când a avut loc accidentul. La acea bază sunt testate rachetele folosite de forţele navale ruse, inclusiv rachete balistice intercontinentale.

Comentarii