Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

18 Feb. 2021 / 10:44

Companie implicată în frauda bancară, deferită justiţiei

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunţă finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a unui dosar penal în privinţa a cinci persoane acuzate de prejudicierea statului cu circa 19,4 milioane de lei, în 2010.

Potrivit Procuraturii Generale, cinci inculpaţi au fost implicaţi în gestionarea activităţii şi finanţelor unei companii specializate în comercializarea materialelor de construcţie, în special piatră şi nisip. Aceştia, în anul 2010, sub pretextul contractării de la Banca de Economii a unui credit în sumă de un milion două sute mii euro, au prezentat un plan de afaceri fals. Potrivit planului de afaceri, inculpaţii au indicat ca scop al contractării acelui credit - cumpărarea unui tomograf, utilaj medical a cărui folosire nu era necesară în segmentul de activitate al companiei şi care, pe piaţă, era comercializat la preţul de circa trei sute mii euro. Pentru acelaşi utilaj, în acea perioadă, aceştia au solicitat drept credit suma de un milion două sute mii euro.

După ce solicitarea de acordare a creditului a fost satisfăcută, compania a transferat în afara ţării suma solicitată pentru a crea impresia că banii sunt folosiţi în scopul declarat de cumpărare a tomografului. Ulterior, inculpaţii au cerut returnarea banilor în conturile bancare din Moldova şi i-au folosit în propriile scopuri. Prin urmare, în baza acestor fapte de escrocherie şi spălare de bani, inculpaţii şi-au adus contribuţia la devalizarea activelor statului în Banca de Economii, bancă în care în anul 2010 statul deţinea peste 56% din acţiuni.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii PCCOCS au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile ce aparţin inculpaţilor, în valoare de peste 19 milioane de lei, pentru asigurarea restituirii prejudiciului cauzat statului prin faptele ilegale ale acestora.

Cei cinci inculpaţi sunt atât persoane care administrau direct compania vizată, cât şi persoane care o administrau „din umbră”. Doi dintre inculpaţii care gestionau de facto compania, anterior, în baza demersurilor procurorilor,  au fost plasaţi în arest preventiv. Ulterior însă aceştia au fost eliberaţi şi li s-a aplicat o altă măsură mai blândă, iar recursul procurorilor a fost respins. Actualmente, în privinţa unei persoane este aplicat arestul la domiciliu, în privinţa alteia – control judiciar, iar pentru alţi trei inculpaţi – obligaţia de nepărăsire a localităţii.

Începutul investigării cazului a avut loc în 2017, prin instrumentarea dosarului de Procuratura Anticorupţie, fiind lăsat în nelucrare timp de aproximativ trei ani. Ulterior, în aprilie 2020, investigaţiile au fost accelerate, iar în octombrie 2020, figuranţilor le-a fost atribuit statutul de învinuiţi. Acum, la încheierea urmăririi penale, dosarul ce constituie 40 de volume a fost trimis în judecată, spre examinare în fond.

Procuratura continuă investigaţiile pentru tragerea la răspundere şi a responsabililor din cadrul Băncii de Economii implicaţi în comiterea infracţiunii, dar şi a acţiunilor ilegale ale altor companii care au acţionat în mod similar. Potrivit legii penale, escrocheria imputată tuturor celor cinci inculpaţi este pedepsită cu închisoare de la opt la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Iar în cazul spălării banilor obţinuţi prin escrocherie – acţiuni imputate unui administrator şi celor două persoane care administrau real compania – legea penală prevede pedeapsa cu închisoare de la cinci la zce ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de până la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice. În ceea ce priveşte faptele unui alt administrator al companiei şi celor două persoane care de facto dirijau activitatea, aceştia sunt acuzaţi de comiterea ambelor infracţiuni.

Comentarii