Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

14 Ian. 2020 / 17:00

Ce au discutat Igor Dodon şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz

Republica Moldova va fi asigurată cu gaze în continuare, indiferent de situaţia dintre Ucraina şi Rusia. Asigurarea vine din partea şefului statului, Igor Dodon şi preşedintelui Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Cei doi au discutat şi despre semnarea recentă a contractului cu Gazprom şi a acordurilor de interconectare cu operatorul din Ucraina, dar şi pregătirea rutei alternative de revers al gazelor pe coridorul Transbalcanic, relatează Mesager.

Vadim Ceban a menţionat că printre obiectivele majore se află iniţierea procesului de reorganizare a întreprinderilor din sistem. Se planifică crearea unei singure întreprinderi de distribuţie a gazelor în baza celor 12 existente.

„Noi la finele anului, chiar pe data de 20, am reuşit să semnăm toate contractele cu Gazprom de prelungire, am introdus inclusiv posibilitatea de prelevare a gazelor la Isaccea, adică reversul este unul lucrativ şi în orice moment putem activa această rută prin Turkishstream. Către finele lunii ianuarie vom avea şedinţa Consiliului de Observatori şi aşteptăm doamnă ministră să vină la Chişinău”, a declarat Vadim Ceban.

La rândul său, Igor Dodon a salutat faptul că în pofida tuturor impedimentelor legate de problema tranzitului gazelor prin Ucraina, precum şi a numeroaselor speculaţii, au fost întreprinse toate măsurile, astfel ca ţara noastră să fie asigurată cu gaze naturale pe viitor.

„Chiar dacă nu se rezolvă problema între Ucraina şi Rusia, noi în orice caz reversul îl avem pregătit şi am minimalizat toate riscurile, indiferent de situaţia care poate apărea cu tranzitul cu Ucraina. Mă interesează preţurile, pentru că noi nu putem să ne permitem anul acesta sau în viitorul apropiat să venim cu majorarea tarifelor la gaze pentru cetăţeni”, a menţionat preşedintele Igor Dodon.

Rusia şi Ucraina au semnat un pachet de documente ce asigură tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2020. Preţul gazelor ruseşti furnizate în prezent Republicii Moldova de către concernul „Gazprom” este de 173 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mic cu aproximativ 50 de dolari decât în 2019. 

Comentarii