Ştiri

Sursa imaginii: facebook

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Diaspora

25 Ian. 2021 / 12:48

Ştefan Botnaru, medicul vaccinat împotriva COVID-19 în Spania

Ştefan Botnaru s-a născut în într-o familie simplă din Dănceni, Ialoveni, un sat pitoresc din apropierea Chişinăului. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”, specialitatea medicină de familie, iar de câţiva ani se află în Spania, unde este angajat la două instituţii medicale din Barcelona. De curând, Ştefan Botnaru a beneficiat de prima doză de vaccin împotriva noului tip de Coronavirus. Cum a fost această experienţă pentru concetăţeanul nostru şi cum este munca în cele două echipe medicale din care face parte peste hotare aflaţi din interviul realizat de Oxana Gherman-Roşca în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, la Radio Moldova.

Ştefan Botnaru s-a stabilit la Barcelona acum patru ani şi şi-a început activitatea într-un centru de asistenţă medicală primară şi într-un spital de urgenţă.

„M-am adaptat foarte repede. Procesul de echivalare nu a fost foarte dificil, am avut nevoie de nivelul C1 de limbă spaniolă, o procedură mai anevoioasă a fost la înregistrarea în colegiul de medici. Dacă te înregistrezi, eşti automat într-un sistem al medicilor, o bază de date. La această bază de date au acces toţi şefii de spitale, după care am fost telefonat şi am primit diferite oferte ca să mă încadrez în câmpul muncii”, a relatat Ştefan Botnaru.


Potrivit medicului moldovean, spaniolii au foarte multe în comun cu poporul moldovenesc, respectiv, acomodarea în sistemul medical de acolo a fost o etapă destul de simplă.

„Spaniolii sunt primitori, sunt buni la inimă, sunt deschişi, nu sunt rasişti, sunt foarte pacifişti. În Spania lucrează foarte mulţi medici din America Latină”, a spus moldoveanul.

Medicul Ştefan Botnaru a beneficiat deja de prima doză de vaccin anti-COVID-19, despre care spune el că este un vaccin sigur şi eficient împotriva infecţiei.

„Noi periodic am avut mai multe instruiri despre componenţa acestui vaccin, despre reacţiile adverse, despre contraindicaţii. Respectiv, am fost informaţi despre protocoalele emise de OMS, am avut încredere în oamenii de ştiinţă şi în savanţii care au dezvolatat acest vaccin. În acest moment, vaccinul este considerat sigur şi eficient împotriva răspândirii noului tip de Coronavirus”, a spus medicul.


Ştefan Botnaru a relatat că vaccinul de la Pfizer este contraindicat pentru minorii sub 16 ani, iar cel de la Moderna este contraindicat minorilor sub 18 ani, deoarece nu a fost suficient studiat şi testat pe pacienţii de aceste vârste, însă potrivit lui, copiii şi tinerii fac forme foarte uşoare sau chiar asimptomatice.

Medicul moldovean stabilit în Spania a îndemnat cetăţenii din Republica Moldova să aibă încredere în sistemul medical şi să se ghideze de sfaturile medicilor şi să aibă încredere la fel în oamenii de ştiinţă care au dezvoltat vaccinul.
 

Comentarii