Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: admin

Ştiri / Diaspora

28 Noi. 2019 / 10:30

„Ne vedem Acasă la Manta”, un nou proiect cu susţinerea diasporei

În anul curent comuna Manta din raionul Cahul, a devenit beneficiară a proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală, implementat de către PNUD Moldova. În cadrul lui a fost constituită Asociaţia Băştinaşilor „Acasă cu Dor”, care acum implementează Proiectul „Ne vedem Acasă la Manta”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

În scurt timp şedinţele consiliului local Manta şi toate manifestările desfăşurate la Casa de cultură „Ion Furnică” vor putea fi urmărite real de către locuitorii comunei, indiferent unde se vor afla. Ideea de a-i face martori oculari la toate evenimentele ce au loc în satul natal şi pe băştinaşii aflaţi departe de casă a fost lansată chiar de ei la şedinţa din luna august a Asociaţiei Băştinaşilor „Acasă cu Dor”. În felul acesta ei vor să fie mult mai aproape de satul în care s-au născut şi de oamenii dragi rămaşi acasă.

„Ideea acestui proiect a venit de la aceşti oameni plecaţi, care vor să vadă o transmitere directă a activităţii localităţii. Toţi locuitorii comunei sunt cetăţeni activi în comunitate. Ne propunem să achiziţionăm un sistem de transmitere live a evenimentelor. Este nevoie de internet, camere web performante, ca să putem transmite live toate activităţile şi să fie vizionate de către cei din diasporă”, a spus primarul comunei Manta, Violeta Hâncu.

Pentru realizarea proiectului „Ne vedem Acasă la Manta” comuna beneficiază de un proiect de o mie de dolari din partea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Suportul financiar este oferit în cadrul Proiectului „Migraţie şi Dezvoltare Locală, implementată de către PNUD Moldova. Primăria vine cu o contribuţie de 10500 de lei, iar băştinaşii plecaţi peste hotarele republicii şi cei rămaşi acasă au pus mâină de la mâină şi au adunat suma de 10 mii de lei. Cu banii acumulaţi, administraţia publică locală va putea să achiziţioneze echipamentul necesar pentru transmiterea on-line a evenimentelor importante din comunitate.

„Avem donaţii şi de la diasporă, şi de la băştinaşii din sat. Ne propunem ca până la Crăciun să fie finalizat şi acest proiect”, a spus preşedinta Asociaţiei Băştinaşilor „Acasă cu Dor”, Svetlana Neagu.

Printre proiectele propuse de migranţi şi votate de consiliu este şi proiectul „O floare pentru comuna Manta”. Proiectul a fost lansat acum doi ani, iar migranţii s-au pronunţat pentru continuarea lui, astfel în toamna curentă pe strada centrală a comunei au fost plantaţi trandafiri.

Comentarii