Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

14 Feb. 2021 / 16:30

Mai multe moldovence se întâlnesc la un capăt de lume pentru a coase ii

De mai bine de un an, îşi dau întâlnire online pentru a învăţa, pas cu pas, cum să creeze propria lor ie autentică, pe care apoi, departe de casă, să o poarte cu mândrie. Vorbim despre mai multe moldovence stabilite în Belgia care au lansat, spre finele anului 2019, cel mai ambiţios proiect de promovare a portului popular. Cum s-a născut această idee, cum au identificat concetăţencele noastre modele de ii pe care le-au cusut deja, de unde fac rost de pânză şi aţa necesară, dar şi cum ajunge la ele materialul didactic fără de care nu ar izbuti să ducă lucrul la bun sfârşit, a aflat Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, care a şi organizat o şezătoare online cu cinci dintre conaţionalele noastre stabilite la Bruxelles.

Îşi doreau cu ardoare să înveţe să coase o ie pe care să o poarte cu mândrie nu doar acasă, dar şi la mii de kilometri depărtare de patrie. Din dorinţa de a deprinde arta cusutului iei tradiţionale, unul dintre cel mai vechi meşteşug transmis din moşi strămoşi, la finele anului 2019 mai multe moldovence stabilite în Belgia au găsit posibilitatea de a-şi alina dorul de ţară, dar şi de a cunoaşte mai multe despre istoria portului nostru popular. Astfel, de mai bine de un an, ele organizează şezători de suflet la propriu şi la figurat.

Adriana Rotaru, Nadia Ciolac, Victoria Ţăranu, Natalia Florea şi Viorica Diaconu se întrunesc săptămânal pentru a coase ii autentice. Ce/i drept, numărul participantelor la şezătoarea de la Bruxelles e mult mai mare, dar acestea sunt curajoasele cu care Oxana Gherman Roşca şi-a dat întâlnire online în această duminică.

„Ideea de a organiza aceste întâlniri a venit în 2019. Voiam să învăţăm să coasem cămăşi tradiţionale. Toate suntem amatoare şi toate am pornit, practic, de la zero. Încet, încet, am crescut grupul, iar acum avem şi rezultate. Cu mare drag muncim toate la cămăşi pentru noi, dar şi pentru cei dragi”, spune Adriana Rotaru, iniţiatoarea proiectului.

Natalia Florea s-a alăturat grupului după ce a văzut în mediul online un anunţ în acest sens. Deşi a fost greu de la început, moldoveanca se mândreşte astăzi cu o ie autentică cusută chiar de ea. Complice în această muncă migăloasă i-a fost pandemia, care i-a oferit timpul necesar pentru a duce lucrările la bun sfârşit chiar mai devreme decât îşi propusese la început.

„De mic copil mi-au plăcut dansurile şi muzica populară, care mi-au rămas dragi până azi. Când ne-am aventurat, încă nu era începută pandemia, dar datorită ei am finalizat prima ie mult mai devreme decât dacă o coseam câte două ore seara”, spune Natalia Florea.

Viorica Diaconu a început să lucreze la ia ei în ianuarie 2020, iar în luna mai a aceluiaşi an deja se putea mândri cu o cămaşă tradiţională autentică cusută chiar de ea.

„Am început ia mea în ianuarie 2020, după modelul unei ii expuse la Muzeul Etnografic din Chişinău. Am finalizat-o în luna mai”, spune Viorica Diaconu.

Îşi dorea o ie proprie şi conaţionala noastră Nadia Ciolac. Iată de ce, atunci când buna sa prietenă Adriana Rotaru i-a propus să se alăture şezătorii şi să înveţe împreună cu alte conaţionale să coase ii autentice, Nadia a acceptat pe dată. A început să lucreze la cămaşa sa tradiţională în luna martie, iar la scurt timp a putut să se bucure de rezultatul mâinilor sale. Deşi pare greu la început, Nadia spune că tot ce contează mai mult în acest proces este răbdarea.

„De mulţi ani îmi spuneam că vreau o ie, dar în comerţ nu găseam, kiturile nu îmi plăceau şi într-o zi Adriana, cu care ne cunoaştem de pe băncile de liceu, mi-a zis că are o iniţiativă. Prin martie m-am apucat de treabă. Nopţile coseam, iar ziua descoseam. Important că avansam. Undeva, graţie pandemiei, am putut să avansăm mai mult. Deja de un an ne întâlnim online, o dată pe săptămână. Este foarte frumos. Toate avem o istorie, toate suntem diferite, dar ne ajutăm una pe alta, creştem împreună. De când am început şezătorile, am aflat practic foarte multe despre ii. Este deja cumva o dependenţă foarte plăcută. Are şi nişte calităţi terapeutice cusutul”, spune Nadia Ciolac.

„În acest proces pornim de la pânză ţesută manual şi facem totul manual. Nu folosim absolut deloc maşina de cusut. E o muncă migăloasă, dar e nevoie doar de răbdare şi nimic mai mult. Oricine vrea să coase o ie, poate să o facă. Eu am avut norocul că am început mai târziu şi fetele deja mă ajutau”, spune conaţionala noastră Victoria Ţăranu.

Le-a unit o idee frumoasă – de a coase ii tradiţionale veritabile. Astfel, din 2019 când au pornit în această mare aventură, conaţionalele noastre au reuşit să adune în colecţia grupului 16 cămăşi tradiţionale realizate chiar de ele. Şi cum lumea bună se adună, la „Şezătoarea de la Bruxelles” au început să participe moldovence din toate colţurile lumii, dornice să descopere şi să înveţe arta cusutului iei tradiţionale.

„Acum un an nu ştiam nimic despre cum se coase o ie autentică. Nu este uşor, dar dacă doreşti, poţi realiza şi poţi porni la acest drum, realizându-ţi propria cămaşă”, mai spune Adriana Rotaru.

Potrivit Dianei Rotaru, iniţiatoarea proiectului, cursul este gratuit şi accesibil pentru toţi cei care vor să îşi coase propria ie. „Acceptăm pe oricine care doreşte să coase, indiferent de locul în care se află. Atât timp cât suntem online, se pot alătura cu drag”, a menţionat moldoveanca.

Comentarii