Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

20 Mar. 2020 / 19:00

Jurnalista Nina Felicia-Gherman, despre situaţia din China: La această etapă străzile sunt puţin mai animate

China, prima ţară care a fost afectată de coronavirus, îşi revine, renaşte împreună cu natura. Care este starea de spirit acum în China, ce mai înterprind autorităţile chineze, dar şi despre sprjinul pe care îl oferă altor state pentru a învinge în lupta cu COVID -19 ne-a relatat de la Beijing, jurnalista şi expertul media la China Media Group, Nina Felicia Gherman, transmite Radio Moldova Actualităţi.

„Situaţia în China se îmbunătăţeşte şi după o perioadă grea de peste două luni, apar şi veştile bune, miercuri nu s-a înregistrat nici un caz nou de infecţie, o veste cât se poate de îmbucurătoare. La această etapă străzile sunt puţin mai animate, dar pe fondul măsurilor încă foarte stricte instituite de autorităţi. Astăzi am ieşit la o scurtă plimbare şi am văzut lumea care se bucură de florile de magnolii înflorite. Natura reînvie şi eu împreună cu ea, plină de speranţă şi încredere, însă cu inima la ceea ce se întâmplă acum în Europa şi în restul lumii”, a spus jurnalista.

Nina Gherman spune că măsurile luate de oficialii chinezi sunt un bun exemplu pentru fiecare ţară, astfel toate ţările ar trebui să adopte o atitudine responsabilă şi să se angajeze să coopereze pentru a face faţă epidemiei. Republica Moldova ar putea beneficia de ajutor din partea Chinei, mai susţine jurnalista. 

„Este nevoie de o mobilizare şi disciplină, în plus este nevoie de cooperare internaţională. Lecţiile şi experienţele accumulate de China pot fi folosite de fiecare ţară, iar China şi-a arătat disponibilitatea de a le dărui tuturor asistenţa medicală de protecţie în Pakistan, Coreea de Sud şi Japonia Uniunea Africană şi şi-a anunţat angajamentul faţă de Italia, Franţa, Spania, Grecia, Serbia, etc. în a le oferi asistenţă în combaterea epidemiei. Poporul chinez nu-şi uita niciodată prietenii. Cred cu convingere că şi Republica Moldova poate primi un ajutor preţios din partea Chinei în lupta cu epidemia, mai ales că poporul chinez consideră Republica Moldova, un vechi prieten şi sper ca autorităţile să solicite în curând acest lucru” a declarat Nina Felicia Gherman.

Totodată jurnalista a menţionat că în combaterea epidemiei, singura soluţie este ca oamenii să fie solidari şi responsabili, fiecare persoană trebuie să respecte măsurile adoptate de autorităţi.

„Nu este loc pentru nici o ezitare, bătălia împotriva acestui virus merge contratimp, în care fiecare secundă şi minut contează. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte, apoi este nevoie de solidaritate responsabilitate şi conştiinţă din partea fiecărui cetăţean, e nevoie de unitate, fiecare persoană trebuie să ia personal măsuri de igienă să respecte strict măsurile adoptate de autorităţi şi să susţină cadrele medicale care sunt în prima linie a frontului antiepidemic”, a mai spus jurnalista.

Menţionăm că pandemia de coronavirus a început pe 12 decembrie 2019 în oraşului Wuhan din China, care se consideră epicentrul focarului de infecţie.

Comentarii