Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

10 Feb. 2021 / 16:28

Albina Bătrînu, femeia bijutier de la Atena

Îi plăcea de mică să adune pietricele din drum şi să le colecţioneze. În fiecare din ele vedea o frumuseţe aparte, ascunsă de ochii celor din jur. Munca într-un magazin specializat în fabricarea şi comercializarea bijuteriilor a fost o pistă de lansare pentru eroina noastră, Albina Bătrînu, în domeniul designului şi al confecţionării bijuteriilor, iar astăzi Albina este proprietara propriei afaceri cu bijuterii din metal şi pietre semipreţioase. Cum a fost drumul parcurs spre realizare, dar şi cine a încurajat-o pe râşcăneanca de la Costeşti să îmbrăţişeze o meserie caracteristică mai mult bărbaţilor, a aflat Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.

A absolvit facultatea de informatică şi a activat în calitate de designer. Din dorinţa de a schimba ceva în viaţă, acum şapte ani s-a stabilit în Grecia – ţara în care şi-a descoperit pasiunea pentru a crea bijuterii. Bineînţeles că au urmat ani în care a făcut şi studii în acest domeniu. După ce absolveşte Şcoala de bijuterii de la Atena, se decide să meargă în Italia, unde a aflat mai multe despre designul acestora.

„Am muncit mulţi ani în calitate de designer grafic şi am hotărât într-un moment dat să îmi schimb viaţa radical. Am mers în Grecia fiind aşteptată de tatăl meu. A fost foarte greu la început. Dificil a fost pentru că aveam un copil mic şi trebuia să am grijă de ea. Cu încetul am crescut, ne-am dezvoltat şi iată că astăzi viaţa e complet diferită”, spune Albina Bătrînu.  

Pasiunea pentru bijuterii are rădăcini adânci şi porneşte încă din fragedă copilărie, spune azi Albina. A legat însă o prietenie care durează şi azi cu arta hand-made acum cinci ani, pe când lucra într-un magazin de bijuterii.

„Această pasiune vine încă din copilărie. Când eram mică, îmi plăcea să strâng pietricelele din drum şi le vedeam foarte frumoase. Aceasta a fost prima legătură. Drept urmare, azi creez foarte multe bijuterii cu pietre naturale. Iubesc foarte mult materialele de calitate şi naturale şi cred în general în magia pietrelor. Mereu mi-au plăcut foarte mult bijuteriile. Arta a fost mereu în viaţa mea. Încă de mică, eu eram în căutare, dar nu ştiam sigur ce talent am. Îmi plăcea să vizitez galeriile, să desenez. Cred că a fost un proces foarte lung, dar plăcut”, mai spune Albina Bătrînu.

Mereu alături de ea, sprijin şi ajutor i-a fost fiica, alături de care creează cele mai frumoase şi mai rafinate bijuterii.

„Cea care a crezut în mine şi care mereu mi-a fost alături este fiica mea. Ea creează alături de mine şi are deja propria ei colecţie pentru copii. Împreună am mers şi mergem pe acest drum”, mai spune conaţionala noastră.

 Albina Bătrînu şi-a dezvoltat afacerea în acest domeniu acum un an, când a deschis primul său magazin de bijuterii, la care visa de multă vreme. Din păcate, spune moldoveanca, pandemia de COVID i-a stricat din planuri, dar i-a oferit şi noi oportunităţi de dezvoltare, cu precădere în sfera on-line.

„Am deschis magazinul acum un an. Din păcate, nu am avut succesul pe care l-am visat. Nu am reuşit să deschid bine uşile magazinului, că a început această tragedie care continuă deja de un an”, a mai sus Albina Bătrînu.

Chiar dacă munca pe care o face conaţionala noastră este practicată în deosebi de bărbaţi, fiind una extrem de migăloasă, dar şi de grea, Albina Bătrînu spune că nu va renunţa la ceea ce îi aduce atâta satisfacţie şi plăcere. Drept sursă de inspiraţie mereu i-a servit natura. Aici se regăseşte, aici se inspiră şi tot cu natura îşi împodobeşte clientele. „Încerc să transform din metal o creaţie care redă aceeaşi frumuseţe, dar pe o perioadă mai lungă”, a punctat Albina Bătrînu.

Sursă a acestui material a servit emisiunea „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova. Întreaga emisiune o puteţi audia AICI.

Comentarii