Ştiri

Sursa imaginii: IPN

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

24 Feb. 2021 / 19:51

Viaţa şi creaţia compozitorului Fryderyk Chopin, celebrată la Chişinău

Dupa prima creaţie muzicală - „Poloneza", compusă la vârsta de şapte ani, a fost numit geniu al muzicii. Este vorba despre Fryderyk Chopin, unul dintre cei mai mari pianişti şi compozitori ai epocii romantice. Viaţa şi creaţia lui vor deveni mai cunoscute datorită expoziţiei de fotografii şi documente, inaugurată în aer liber la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Exponatele sunt în văzul tuturor, fiind etalate pe gardul instituţiei. Evenimentul este organizat de către Ambasada Poloniei la Chişinău şi Institutului polonez din Bucureşti, cu prilejul zilei de naştere a celebrului compozitor, informează Mesager. Expoziţia aduce în prim-plan o viaţă plină de zbucium, inspiraţie şi suferinţă.

Fryderyk Chopin s-a născut în Polonia, la 1 martie 1810 şi a decedat mult prea devreme, la doar 39 de ani la Paris, unde a fost exilat. A trăit o frumoasă poveste de dragoste cu excentrica scriitoare George Sand, a compus muzică, a susţinut concerte şi a dus dorul patriei, departe de casă. 

„Cred ca e foarte important că această expoziţie are loc în aer liber, iar acces poate avea fiecare dintre noi. Sper ca oamenii să încetinească pasul ca să citească un pic despre unul dintre cei mai mari pianişti şi compozitori care au trăit vreodată", a menţionat muzicianul Marcel Lazăr.
 
Dincolo de valoarea universală a creaţiilor componistice ale lui Fryderyk Chopin, a harului de celebru pianist, expoziţia aduce în atenţia vizitatorilor o dimensiune esenţială a existenţei marelui compozitor.
 
 „El, în primul rând, a fost patriot într-o perioadă dură pentru Polonia, prima jumătate a secolului XIX, exact în perioada când Polonia şi-a pierdut statalitatea pe care a avut-o timp de opt secole. Dacă ne uităm atent, operele sale erau un ecou al muzicii populare. Muzica populara de atunci el a schimbat-o în muzică clasică, arătându-le tuturor frumuseţea naţiunii noastre, tradiţiile noastre, pentru a ne face mândri de identitatea noastră", a declarat ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bartlomiej Zdaniuk.
 
„El (F. Chopin) părăsea Polonia în 1839 în timpul răscoalei, insurecţiei din noiembrie, dar a păstrat Polonia în inima şi-n viaţa sa”, a spus directoarea Institutului Polonez din Bucureşti, Natalia Mosor.

Vizitarea expoziţiei a continuat cu decernarea premiilor elevilor de la şcoala de arte „Alexei Starcea”, o premieră la care au participat 77 de concurenţi. Evenimentul a fost susţinut de Institutul Polonez din Bucureşti, care le-a oferit învingătorilor diplome şi daruri, dar şi posibilitatea de a-şi îmbogăţi orizontul cunoaşterii.
 
În aplauzele celor prezenţi, ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk a oferit medalia Ministerului Culturii din Polonia directorului Muzeului Naţional de Istorie, Andrei Sava, „pentru colaborarea fructuoasă şi promovarea culturii poloneze în Republica Moldova”.
 

Comentarii