Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

21 Feb. 2021 / 12:07

Târg de mărţişoare în centrul capitalei

Chiar dacă până la începutul primăverii au mai rămas nouă zile, vestitorii acestui anotimp al renaşterii naturii - mărţişoarele - au invadat oraşul cu frumuseţea, coloritul, spiritul continuităţii tradiţiei. Potrivit unei dispoziţii a Primăriei Chişinău, în perioada 16 februarie -10 martie în toate sectoarele capitalei sunt organizate târguri, relatează Mesager.

Explozie de culoare, speranţă şi tradiţie în centrul capitalei. Lucrate cu migală şi dragoste pe timp de pandemie, mărţişoarele, ce vestesc venirea primăverii, sunt admirate şi solicitate de vizitatori. 

„În tot anul venim cu familia, alegem mărţişoare pentru bunei, pentru părinţi, naşi, fini, învăţători”;
„Tare îmi place tradiţia de mărţişor. Este foarte frumoasă la noi în Moldova - un semn de iubire spre fiecare om. Şi oricine vine din străinătate îndrăgeşte această tradiţie”;
„Foarte frumos. De fapt, nu am mai văzut aşa clopoţei. Cred că sunt din ceramică, m-au impresionat" , spun oamenii.

Meşterii au etalat pe tarabe mărţişoare de diferite forme, materiale, culori. Majoritatea sunt confecţionate în spiritul tradiţiei, altele sunt completate cu elemente noi.

„Dacă nu ne-ar fi drag, nu am lucra. De mulţi ani confecţionăm, ne place şi ducem tradiţia prin acest simbol al primăverii. Nu faci mare bogăţie, dar ne mândrim, ne place să muncim", a menţionat Raisa Ţărnă, meşter popular, Lozova.

În premieră, târgul de mărţişoare a fost completat cu cel al meşterilor populari, desfăşurat în parcul Catedralei Mitropolitane.

„Primăria ne-a oferit autorizaţie pentru a participa în cadrul sărbătorilor de primavară: Dragobete, Mărşisor. E o şansă de supravieţuire, e o perioada foarte grea pentru toata lumea, inclusiv pentru meşterii care lucrează în atelier, dar nu au unde vinde. Acuma este o şansă ca şi consumatorul să se întâlnească cu producatorul. Anunţăm vizitatorii că pe 24 februarie vor avea parte de surprize din partea meşterilor. Vă aşteptăm cu drag", a spus Ludmila Gîrlovan, Uniunea meşterilor populari.

„Suntem  bucuroşi şi recunoscatori că ni s-a permis să venim cu ceea ce  confecţionăm - aceste farfurii din lemn, dar şi tablourile pe care le pictează soţul meu. Totul  facem cu mâinile noastre”, a spus Valentina Vasilachi, meşter popular.

„Sunt nişte lucrări unice din lemn care se folosesc la bucătărie, sunt prelucrate cu ulei de măsline. Sunt confecţionate din lemn tare de nuc, din stejar, din frasin. Sunt decorative şi de folosit la bucătarie pentru fructe, pâine, dulciuri”, a spus Ion Dascăl, meşter popular.

Până în data de 10 martie, târgul meşterilor populari împreună cu cel de mărţişoare vor oferi oamenilor bucuria întâlnirii cu tradiţia populară.

Amintim că, din decembrie 2017, tradiţia Mărţişorului a fost inclusă în lista patrimoniului material mondial UNESCO într-un dosar comun al Republicii Moldova, României, Macedoniei şi Bulgariei.

Comentarii