Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

14 Feb. 2021 / 18:40

Omagiu pentru regretatul poet Grigore Vieru

Simbol al harului divin, dar şi al curajului, rezistenţei, demnităţii şi continuităţii valorilor neamului, regretatul poet şi patriot Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Un prilej de a reveni la opera şi memoria luminoasă a poetului, care şi după trecerea în eternitate, rămâne nemuritor, relatează Mesager.

În semn de recunostinţă şi preţuire a valorilor moştenite de la Grigore Vieru, oameni de diferite vârste au venit cu flori şi amintiri la bustul poetului de pe Aleea clasicilor literaturii române.

„Mulţumesc Domnului că l-am cunoscut pe Vieru în 1997. Am autografe, îl respect de când mă ţin minte şi eu şi copiii mei";

„Exprimă prin metafore şi rime deosebite sentimentele profunde faţă de neam, faţă de mamă, promovând valoarea şi identitatea culturală a românilor";

„Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, Grigore Vieru viaţa întreagă a visat să treacă Prutul”;

„Pentru mine Grigore Vieru are o însemnătate mai specială pentru că mă raportez la gândurile sale despre unire, despre patrie”, au spus oamenii.

„ A dedicat o poezie extraordinar de frumoasă fraţilor noştri de peste Prut. Avem acum nevoie de Grigore Vieru mai mult ca oricând. Avem sfânta datorie să reluăm această cauză naţională de reîntregire a neamului românesc”, a menţionat Vlad Bileţchi, preşedinte „Unirea-ODIP”.

Grigore Vieru, poetul „cu lira în lacrimi", precum l-a numit academicianul Eugen Simion, rămâne în conştiinţa generaţiilor de azi şi de mâine ca un simbol al Renaşterii Naţionale, spune Arcadie Suceveanu.

„Este o creaţie vie care influenţează în continuare starea de spirit a acestui timp şi a acestui popor. Grigore Vieru este un scriitor viu, un scriitor care este pus în circuitul general românesc”, a menţionat Arcadie Suceveanu.

„Noi şi pe pandemie am reuşit să inaugurăm un cenaclu al profesorilor de la Liceul Socrate "Fiinţa cuvântului”. Este poetul patriei şi când zicea patrie o vedea, bineînţeles, reîntregită, întreaga noastră mare şi puternică ţară românească", a spus Adrian Ghicov, profesor de limba română.

Cu multă bucurie, academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre conferinţa online cu românii din Canada.

„Acolo, la Monreal, există o şcoala românească cu 250 de copii, care studiază după  Albinuţa şi după cărţile lui Vieru. A ajuns şi acolo, e şi cu românii noştri de pretutindeni, fiindcă apără valorile noastre, apără limba română", a menţionat Mihai Cimpoi, academician.

Pentru Călin Vieru, fiul regretatului poet, rămâne peste ani la fel de aproape.

„La fel de aproape, deoarece toate poveţile pe care mi le-a dat, absolut toate funcţionează în fiecare zi şi îmi netezesc drumul, îmi uşurează existenţa", a spus Călin Vieru.

La evocare au fost depănate amintiri, au răsunat versuri în lectura poeţilor, dar şi a tinerei generaţii. A spus că se regăseşte în creaţia lui Grigore Vieru şi primarul general al capitalei, Ion Ceban, care şi-a exprimat regretul privind problema muzeului Grigore Vieru de la Chişinău.

„Noi mai avem o restanţă. Am început munca anul trecut pentru muzeu, a fost făcută expertiza. În acest an urmează proiectările şi cu certitudine vom duce la bun sfârşit ceea ce trebuia să facem de mult timp", a menţionat Ion Ceban.

Concomitent, la Biblioteca Onisifor Ghibu avea loc concertul de gală al festivalului-concurs republican "Floarea omeniei", consacrat creaţiei lui Grigore Vieru.

Memoria lui Grigore Vieru este perpetuată în cărţile pe care le-a scris, adevărat izvor de cunoaştere şi de iubire de neam, dar şi de şcolile, liceele, străzile ce-i poartă numele, de monumentele şi busturile înălţate în întreg spaţiul românesc.

Comentarii