Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

09 Mar. 2020 / 19:32

Despre zestrea spirituală şi materială a satului Cioropcani, într-o carte

A colindat mai multe sate din Moldova, a descoperit o zestre spirituală şi materială inedită şi a făcut cercetări şi eforturi deosebite pentru a le scoate la lumină. Vorbim despre Ştefan Susai, jurnalist şi scriitor din Iaşi, care a lansat la Biblioteca Ştiinţifică „Andrei Lupan” din capitală noua sa carte, relatează Mesager.

Asemenea covoare sunt doar la Cioropcani, unde din iniţiativa lui Ştefan Susai a fost organizată toamna trecută prima ediţie a Festivalului covoarelor.  

„O sărbătoare a covoarelor, a fost ceva unic. Am selectat cele mai valoroase, reprezentative covoare, le fotografiam, aflam povestea lor. Este o carte despre zestre, despre sat şi nu o monografie, este un fel de casă mare a satului. Este un volum ştiinţific şi o carte care va rămâne, chiar dacă satul nu va mai fi”, a spus Ştefan Susai.

Albumul „Cioropcani 110” conţine 440 de fotografii: 110 covoare, tot atâtea prosoape, 110 fotografii vechi, documente inedite şi 110 portrete de ţărani.

Munca la album a fost un efort deosebit pentru Ştefan Susai, doar într-un an, în 2019, a făcut peste cinci mii de fotografii, o mică parte dintre care au fost incluse în carte. În cercetările prin sat a avut susţinerea localnicilor, în mare parte ucraineni de naţionalitate.

„Este de fapt o radiografie a satului Cioropcani, o posibilitate pentru noi, cititorii, să trecem prin acest sat văzând tot ce are el mai important. Această carte este un exemplu a ceea ce se pierde şi ceea ce putem să salvăm cu toţii”, a declarat Varvara Buzilă, preşedinta Societăţii de Etnologie.

Cartea-album a fost deja prezentată la Cioropcani, dar şi la Biblioteca raională din Ungheni.

Comentarii