Ştiri

Sursa imaginii: Moldpres

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

17 Feb. 2021 / 18:39

Coronavirusul, sursă de inspiraţie pentru scriitori

„În jurul Coronavirusului" - este titlul şi axa tematică ce reuneşte texte scrise în perioadă de restricţii despre pandemia care a schimbat cursul întregii omeniri. Cartea reprezintă şi dovada spiritului creator al scriitorilor noştri, care, şi în aceste timpuri pline de provocări, îndeamnă oamenii să rămână conectaţi la viaţa spirituală, la cărţile ce îi încurajează şi le deschid noi orizonturi. Mai multe despre această lucrare au reuşit să afle reporterul Moldova 1.

„Este o carte care are ca problematică pandemia de Coronavirus, o carte care vizează şi condiţia scriitorilor în aceste timpuri nefaste şi condiţia cititorului şi a culturii, în general. Cartea a apărut cu sprijinul Asociaţiei internaţionale „Personalitate", condusă de domnul Serghei Evstratiev, membru al Uniunii Scriitorilor. Lucrarea întruneşte 30 de scriitori de limbă română şi 20 de scriitori de limbă rusă", a menţionat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.
 
„Am decis sa contribuim la elaborarea virusului culturii cu anticorpii umanismului, onestităţii şi dreptăţii", scrie, în prefaţa cărţii, Serghei Evstratiev. Volumul ce reuneşte proză, poezii, eseuri şi bancuri a ajuns în bibliotecile din capitală, dar şi din întreaga ţară.

„Mă bucură această aparitie într-un timp record. Ne-am convins cât de receptivi sunt scriitorii şi cât de rapid au resimţit consecinţele acestui virus nefast şi au scris despre aceasta. Cartea va rămâne ca un document, iar spre regretul nostru, problemele cu care ne confruntăm acum vor fi reflectate şi în cărţile viitoare ale scriitorilor noştri", a spus vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chiriac.

Dincolo de munca la masa de scris, lansările şi conferinţele online cu cititorii, scriitorii spun ca le lipseste viaţa literară de altădată. Asta întrucât majoritatea evenimentelor preconizate au fost anulate sau amânate.
 
„A fost amânată şi una dintre cele mai importante manifestări internaţionale pe care le organiza Uniunea Scriitorilor. Este vorba despre Festivalul Internaţional de poezie „Primăvara europeană a poeţilor", care se desfăşoară deja de 10 ani. Deocamdată aşteptăm să vedem cum vor decurge lucrurile”, a mai adăugat Arcadie Suceveanu.
 
Pâna când viaţa literară, dar şi viaţa tuturor oamenilor va reveni la normalitate, scriitorii îşi continuă munca în izolare, la masa de scris. Astfel că aceste zile pline de incertitudini şi speranţe vor rămâne imortalizate în viitoarele lor cărţi.
 

Comentarii