Ştiri

Sursa imaginii: nationalmuseum.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

08 Ian. 2020 / 15:50

Conacul familiei Lazo, din satul Piatra, va fi redeschis în curând

Conacul familiei Lazo, vechi de aproape 160 de ani, din satul Piatra, raionul Orhei, va fi redeschis în curând. Lucrările de reconstrucţie sunt pe ultima sută de metri. Au mai rămas să fie finisate doar amenajările exterioare şi instalat un ascensor pentru persoanele cu dizabilităţi. Lucrările au costat în jur de 12 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul de stat, relatează Mesager.

Conacul Lazo a fost construit în anii 1862-1865 de nobilii Ioan şi Matilda Lazo. În 1893 devine proprietatea lui Gheorghe Lazo, tatăl revoluţionarului Serghei Lazo. Conacul este un loc legendar deoarece aici îşi dădeau întâlnire personalităţile societăţii basarabene din acele vremuri: Constantin Stere, Nicolae Alexandri, Ivan Cruşevan, Toma Ciorbă. În perioada interbelică, în conac a fost amenajată o şcoală, iar în anii 70 - muzeul lui Serghei Lazo. Restaurarea conacului a durat mai mult de un deceniu.

„Suntem în sufrageria familiei Lazo, cu mobilă importată de peste hotare, deoarece membrii acestei familii iubeau să călătorească şi în urma acestor călătorii îşi achiziţionau anumite lucruri. Matilda Lazio era o iubitoare de cafea, în expoziţie avem o râşniţă manuală de cafea. Matilda Lazo chiar singură, prepara cafeaua. În familia Lazo nu erau preferate băuturile alcoolice, băuturile care se serveau oaspeţii: cafeaua, ceaiul, chiseliţa din fructe, şi simpla apă de izvor”, a declarat şeful filialei conacului familiei Lazo, Viorica Sârbu.

Fiecare sală şi obiect al conacului prezintă viaţa nobililor din acea perioadă.

„Acest cămin este un exponat unicat în Europa. Matilda Lazo şi-a selectat toate detaliile, în acele timpuri toate erau făcute doar într-u singur exemplar, din Germania producţia firmei Mensen”, a spus Viorica Sârbu.

Locuitorii din Piatra se bucura că prin redeschiderea conacului satul lor va intra în circuitul internaţional turistic.

„A fost o reparaţie foarte mare, muzeul e foarte frumos, oamenii vor să vie, turişti cum a fost şi înainte. O să dezvolte şi satul nostru”, a declarat locuitoarea din Piatra, Eugenia Pavlicenco.

„Am învăţat aici 4 ani de zile, era o şcoală micuţă. Avem o mare bucurie, când vin rudele din străinătate la muzeul nostru şi e atât d e frumos. Un parc minunat, cu copaci frumoşi”, a declarat locuitorul  satului Piatra, Nina Ursu.

Iar autorităţile locale sunt puse acum in faţa unei noi provocări - de a pregăti infrastructura şi a atrage investitori.

„Am ajuns la o înţelegere de a face un demers către Consiliul raional de a aloca nişte bani pentru drumul la intrare în sat. Avem foarte mulţi locuitori plecaţi peste hotare, am stat la discuţii cu câţiva din ei pentru ai atrage pentru a investi în pensiuni, într-o cafenea, ca să dezvoltăm satul Piatra”, a declarat primarul comunei Piatra, Mariana Ţugui.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, susţine că prin redeschiderea conacului Lazo în zona Codrilor va fi creat un nou nucleu de dezvoltare a infrastructurii turistice.

„Are o poziţie strategică, nu departe este Orheiul, în apropiere de conac se află un şir de pensiuni, unde pot să se odihnească turiştii noştri şi cei străini, nu de parte se află monumente de importanţă naţională cum ar fi cunoscutul izvor de la jeloboc, iar la câţiva kilometri de Piatra se află Orheiul vechi. Conacul de la Piatra care este o perlă a monumentelor de arhitectură a Republicii Moldova”,a spus ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.

În tara sunt peste 80 de conace, iar aproximativ 80 la sută dintre ele sunt în paragină.

 

Comentarii