Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

02 Iun. 2020 / 20:04

Bibliotecile şi muzeele şi-au reluat activitatea

Termometria, dezinfectarea mâinilor, respectarea distanţei fizice şi asigurarea personalului cu echipament de protecţie sunt printre măsurile de prevenire a infecţiei cu COVID-19 în cazul bibliotecilor şi muzeelor din ţară, care s-au redeschis după două luni de inactivitate. Totuşi, în instituţii este limitat numărul de persoane şi rămâne interzisă organizarea evenimentelor culturale în masă, relatează Mesager.

La una dintre filialele Bibliotecii municipale Bogdan Petriceicu Hasdeu, iubitorii de lectură au început să vină chiar din primele zile de la redeschidere.

 „Sunt invitaţi cam câte trei utilizatori, ca să nu fie îmbulzeală, dar ei de fapt nu vin chiar atât de des unul după altul, aşa că nu se stă în rând. În sala de lectură, la fel, sunt amplasate locuri la o distanţă de doi metri, ca utilizatorii să nu stea aproape unul de altul. În sălile bilbliotecii se face curăţenie, se dezinfectează toate suprafeţele”, a menţionat Oxana Andreev, director la Biblioteca „B.P. Hasdeu”.

Abonaţii care au luat cărţi în împrumut până la instituirea perioadei pandemice nu vor fi penalizaţi pentru depăşirea termenului stabilit.

 „Cărţile sunt puse în carantină şi nu are voie nimeni să le atingă timp de cinci zile. Cititorii care vor să împrumute nu au voie să stea mai mult de 15 minute în această încăpere, pentru că este un spaţiu închis şi foarte îngust. De obicei, în această sală este permis un singur utilizator”, a precizat Svetlana Gumeni, şef de serviciu la Biblioteca „B.P. Hasdeu”.

Cititorii spun că au aşteptat cu nerăbdare redeschiderea bibliotecilor.

„Eu sunt singură, la pensie, şi tot refugiul meu este citirea cărţilor, mai ales interesante”, spune o vizitatoare.

Şi muzeele din ţară şi-au deschis uşile pentru vizitatori.

„Au fost 46 de persoane care ne-au trecut pragul chiar în prima zi, şi adulţi şi copii, ceea ce denotă faptul că lumea nu şi-a pierdut interesul pentru muzeu. Vizitatorii care ne vor păşi prgaul în continuare vor avea posibilitate să admire două expoziţii noi”, a declarat Mariana Vasilachi, director adjunct la Muzeul Naţional de Istorie.

Accesul în instituţiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură şi centre de creaţie a fost sistat din 16 martie, din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Moţiunea simplă în domeniul sănătăţii a eşuat

Ştiri / Politic

09 Iul. 2020 / 20:49

Moţiunea simplă în domeniul sănătăţii a eşuat

Pagube provocate de precipitaţii la Comrat

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:44

Pagube provocate de precipitaţii la Comrat

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Ştiri / Regional

09 Iul. 2020 / 19:11

Mărturii din Gulag la Cetatea Soroca

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

Ştiri / Social

09 Iul. 2020 / 18:27

Scuarul de pe strada Bucuriei a fost renovat

România: Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Ştiri / Internaţional

09 Iul. 2020 / 16:54

România: Cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Vezi arhiva