Ştiri

Sursa imaginii: mediafax.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Electorala

22 Feb. 2021 / 18:44

Moldovenii din străinătate sau din stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru următoarele alegeri

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că procedura de înregistrare prealabilă este una permanentă şi cetăţenii cu drept de vot ai Republicii Moldova care se află în străinătate sau au domiciliul în localităţile din stângă Nistrului, municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni se pot înregistra pentru următoarele alegerile naţionale sau pot face modificări în datele prezentate anterior.

Potrivit CEC, îregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secţiilor de votare în afară ţării, dar şi pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană), municipiul Bender şi unele localităţi din raionul Căuşeni.

Astfel, alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului cu excepţia ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului şi au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Astfel, aceştia sunt invitaţi să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md şi să urmeze instrucţiunile privind completarea formularului online. Înregistrarea poate fi efectuată şi pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC şi/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

CEC va asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă cu respectarea prevederilor Legii nr. 133/2011 privind protecţia datelor cu caracter personal. În acest fel, informaţiile despre cetăţenii înregistraţi nu vor fi transmise altor autorităţi şi nici nu vor fi publicate sau utilizate într-un alt scop. Acestea vor fi utilizate doar pentru a verifica autenticitatea informaţiei despre alegător.

Menţionăm că înregistrarea prealabilă are un caracter informativ şi nu impune alegătorilor anumite obligaţiuni.

Pentru mai multe informaţii puteţi consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, accesând următorul link: http://bit.ly/2wVK0ZY

Comentarii