Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

30 Sep. 2020 / 09:32

Cum pot participa studenţii şi elevii cu drept de vot la scrutinul prezidenţial

La alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, studenţii şi elevii cu drept de vot înmatriculaţi la instituţii de învăţământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă, pot vota în felul următor:

1. Prezentându-se, în ziua votării, la secţia de votare unde domiciliază sau îşi au reşedinţa valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenţii şi elevii cu drept de vot au şi domiciliu, şi reşedinţă valabilă, aceştia vor vota la secţia de votare în a cărei rază teritorială îşi au reşedinţa.

2. Să-şi declare locul nou de şedere, cel târziu până la 1 octombrie inclusiv, la primăria/pretura de sector (în cazul municipiului Chişinău), pentru a putea fi înscrişi în lista electorală de la secţia de votare corespunzător locului şederii. Declaraţia se depune personal de către solicitant la prezentarea buletinului de identitate cu fişa de însoţire în original şi în copie. După depunerea declaraţiei, persoanele vor fi înscrise în lista electorală de bază a secţiei de votare în care urmează să voteze.

3. În cazul în care nu reuşesc să-şi declare locul nou de şedere, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să-şi ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această procedură va fi valabilă în perioada 12-31 octombrie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.

 

Comentarii